Kansen voor de toekomst die liggen niet in je comfort zone maar in je learning zone. Hoe je daar komt? In ieder geval door uit je comfort zone te stappen, genoeg om te leren. Niet zo ver dat er blinde paniek ontstaat. In dit artikel ga ik je daar meer over vertellen.
Je comfort zone kan ook oncomfortabel worden
De plek waar jij doet wat je goed kan, waar jij doet wat je mensen van je verwachten en waar alles vertrouwd voelt, dat is je comfort zone. Toch kan die comfort zone onconfortabel gaan voelen. Wil jij iets nieuws leren of proberen? Dan is dat buiten je comfort zone, in je learning zone. Maar hoe zal het zijn? Hoe voelt het? Kun je het wel? In je learning zone stappen gaat gepaard met twijfel en dus met enige spanning. Dat verlangen, die droom die maak je niet waar in je comfort zone. Je kunt zo’n verlangen even parkeren, maar de kans bestaat dat het gaat sudderen en dat je uiteindelijk op een punt komt dat je graag iets wilt veranderen, maar het toch nog heel spannend vind. Je begint te balen en vraag je steeds weer af of dit nou het leven is.
Waarom is die learning zone zo spannend
Alles is daar nieuw. Je weet niet precies wat je kunt verwachten. En dan komt je kritische stem in actie. Die stem die je wil behoeden voor risico’s, voor fouten, voor het onbekende. Soms overschreeuwt die kritische stem je voedende stem (de tegenhanger) zo dat het je lam legt. Je bevriest letterlijk en doet niks. Natuurlijk wil niet in zeven sloten tegelijkertijd lopen, maar als je geen enkel risico neemt in het leven, niks nieuws probeert dan is het echt oer saai. De oplossing? Zorg dat je kleine stapjes zet richting je doel.
Kleine stappen brengen je ook bij grootse doelen
Door te gaan bedenken hoe je de weg naar je doel kunt opdelen in kleinere stappen wordt het ineens veel minder spannend. En belangrijker nog, behapbaar. Dat laatste laat die kritische stem een toontje lager zingen. Het gaat er niet om dat je grootse beslissingen neemt, het gaat er om dat jij een eerste stap zet als je iets wilt veranderen in je leven.
Hoe kun je voorkomen dat je in de panic zone komt?
Door kleine stappen te zetten voorkom je dat je in je panic zone komt. Wat is dat dan? Even een simpel voorbeeld. Stel je wilt met de auto op vakantie, maar je hebt geen rijbewijs. Dan neem je lessen, doe je examen. Haal je een rijbewijs en vervolgens kun je met de auto op vakantie. Pak je het niet zo aan, maar stel iemand zet je direct zonder rijbewijs in die auto en zegt ga maar, je vakantie is geboekt. Dan ontstaat er complete paniek. Waarschijnlijk verlamd het je en probeer je niet eens die auto te besturen. Dit is een goed voorbeeld van dat je door iets op te splitsen in kleine stappen en te oefenen je nieuwe dingen kunt leren.
Wil jij je leven leuker maken?
Kom uit je comfort zone. Het is zo cliché, maar als je blijft doen wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Stop met dingen eindeloos laten sudderen, maar onderneem actie. Verandering is spannend, maar als je nu niet blij bent wat heb je dan aan die zekerheid? Fijn hoor een vast contract en een vast salaris, maar als dat overschaduwd wordt door een zwaar gevoel. Is dat het dan waard? Wil jij een braaf leven of een gaaf leven? Zet een stap in de learning zone, hoe klein ook. En ben trots op jezelf dat je het doet, dat vooral. Dat motiveert om meer kleine stapjes te zetten.
Kun jij wel een supporter gebruiken die jou aanmoedigt tijdens jouw proces in je learning zone? Iemand die met jou kleine stappen uitstippelt en je aanmoedigt en met wie je kunt sparren. Boek dan nu een gratis kennismakingsgesprek.
Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn