Je bekijkt nu Sterke kanten, wat zijn het en zet jij ze voldoende in?

Sterke kanten, wat zijn het en zet jij ze voldoende in?

Sterke kanten zijn goede karaktereigenschappen die invloed hebben op hoe je denkt, je voelt en je gedraagt. Als je deze goede karaktereigenschappen voldoende inzetten in je loopbaan en je leven ben je volgens onderzoek gelukkiger. Dat is dan ook de reden dat deze benadering erg belangrijk is binnen loopbaancoaching.

Een sterke kant geen vaardigheid

Er zijn 24 sterke kanten volgens de theorie van Seligman, je kunt het zien als een karaktereigenschap. Het is volgens deze theorie dus niet iets/een taak die jij goed kan. Het is dus niet iets wat je goed kan zoals boekhouden, hoewel je daar natuurlijk prima goed in kunt zijn. Het zijn geen vaardigheden of interesses, vaak zijn je sterke kanten daar wel aan te linken. Het zegt iets over jouw capaciteiten, die je hebt om anderen (en jezelf) te helpen, het reflecteert wie jij bent. Enthousiasme is bijvoorbeeld een sterke kant, als dat bij jou hoog scoort is dat iets wat je niet uit zult kunnen zetten of kunt verbergen.

Inzetten positieve psychologie

De VIA Character Strengths is een wetenschappelijke indeling die 24 sterke kanten onderscheid. Deze 24 positieve karaktereigenschappen zijn uitgebreid onderzocht en over de hele wereld worden deze herkend en gewaardeerd. De positieve psychologie zet in op het laten groeien en versterken wat er al is. Uit onderzoek blijkt dat mensen die hun sterke kanten voldoende inzetten betere prestaties leveren tijdens werk of studie. Je kunt beter met stress omgaan en je ervaart meer zingeving. We kunnen eigenlijk wel stellen dat als jouw leven afgestemd is op jouw sterke kanten jij de beste versie van jezelf kunt zijn.

Zet in op jouw persoonlijke top 5

Je scoort in een bepaalde mate op alle 24 vlakken, maar de vijf waar je het hoogst op scoort daar mag je echt wat mee. Je herkent de sterke kanten ook omdat het de dingen zijn waar jij energie van krijgt, die jou makkelijk afgaan en omdat ze van grote invloed zijn op je karakter. De top 5 kun je inzetten als hefboom voor verandering.

Ontdek wat jouw sterke kanten zijn

Nu wil je natuurlijk wel eens weten waar jij op mag inzetten. Daar kun je achter komen door  The VIA Character Strengths Survey in te vullen.

Tip: Boven het lichtblauwe vakje ‘VIA adult survey’ kun je de taal aanpassen naar Nederlands.

Wil je weten hoe je deze sterke kanten ook echt beter in kunt zetten en er samen eens over doorpraten? Bekijk dan eens mijn aanbod coaching of een koffiedate wat voor jou is.

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

 

Zet je sterke kanten in voor een gelukkiger leven

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.