Je bekijkt nu Stressklachten door een baan die niet bij je past

Stressklachten door een baan die niet bij je past

Je hebt op zondagavond buikpijn, want morgen is het weer maandag. Dit kan één van de vele signalen zijn dat je stressklachten hebt door een baan die niet bij je past. Stress ontstaat niet alleen door hard of veel werken, maar ook als je dingen doet waar je met je hart niet achter staat.

Hoofd versus hart

Een beslissing die je met je hoofd neemt kan een hele goede overweging zijn. Als je er met je gevoel niet achter staat kom je hier vroeg of laat op terug. Een baan kan ideaal lijken, goede secundaire arbeidsvoorwaarden, mooi salaris. Als het niet goed voelt is dat de raadgever waar jij naar zou moeten luisteren om echt gelukkig te zijn. In onze cultuur lijken we steeds verder verwijderd te raken van ons gevoel. Hierdoor negeren we de signalen van ons lichaam en ervaren een hoop mensen stressklachten. We zijn een brein op pootjes geworden en leven te veel vanuit ons hoofd. We beredeneren alles met ons verstand. Je lichaam is slimmer dan je hoofd, dus als je beslissingen neemt waar je met je gevoel niet achter staat zal je door je lichaam worden teruggefloten.

Beslissingen waar je met je gevoel niet achter staat kom je vroeg of laat op terug!

Belastbaarheid en stress

Als je structureel meer van jezelf vraagt dan je aan kunt ervaar je stress. Je raakt uitgeput, krijgt fysieke klachten en uiteindelijk beland je met een beetje pech in een burn-out. Hoe belastbaar je bent dat is afhankelijk van een hele hoop factoren. Hoe goed jij voor jezelf zorgt, goede nachtrust en gezond eten hebben hier een grote invloed op. Ook hoeveel energie je dagelijkse activiteiten je kosten is van invloed.  Iets wat je eigenlijk helemaal niet leuk vindt om te doen kost je veel meer energie dan hetgeen wat jouw grootste hobby is. Ik kan uren schrijven, aan mijn website prutsen en gesprekken voeren met mensen. Als ik in mijn baan als HR Adviseur bezig ben met het uitonderhandelen van een ontslag, dan loopt mijn batterij in no time leeg. Dit is voor mij echt een energievreter, omdat ik dit echt vreselijk vind om te doen. Hoe belastbaar je bent is dus niet afhankelijk van of je veel of hard werkt, maar of je doet wat je leuk vind.

Ervaar jij stressklachten door een baan die niet bij je past?

Ik zeg absoluut niet dat je direct ontslag zou moeten nemen, maar je moet in ieder geval iets doen. Er niks mee doen is geen optie. Er is namelijk een energielek ontstaan waardoor jij vroeg of laat echt uitgeput zal raken als je op deze manier door blijft gaan. Wat kun je wel doen? Het gesprek aan gaan. Praten geeft niet alleen nieuwe inzichten, het lucht ook op en wie weet kan die ene energieslurpende taak wel gewoon bij je weg. Merk je dat er meer aan de hand is en deze baan of dit bedrijf echt niet meer bij je past? Onderneem actie! Wacht niet tot je batterijtje leeg is gelopen. Dan is het te laat en heb je geen energie meer om actie te ondernemen.

Ontdek wanneer jij in de flow raakt

Ga op onderzoek uit waar je stressklachten vandaan komen. Als je iets doet wat je niet leuk vind loop je leeg, dit kun je omschrijven als energievreters. Als je iets doet waar je goed in bent, maar waar jij niet echt op ‘aan’ gaat dan is dat energie neutraal. Doe je iets wat aansluit bij jouw drijfveren en waar jij dus helemaal van aan gaat, dan is dit een energiegever. Dan werk je vanuit flow en levert wat je doet je energie op. Om te weten waar jouw hart sneller van gaat kloppen is het dus belangrijk om te onderzoeken wat jouw drijfveren zijn in het leven.

Werken vanuit flow

Kun jij hulp gebruiken bij het zoeken naar jouw drijfveren?

Ervaar jij stressklachten door een baan die niet bij je past? Wil je er wel wat aan doen, maar geen idee waar te beginnen met de zoektocht? Ik help je graag! Dit kan in een coachtraject waarbij we eerst gaan werken aan het verlagen van je stresslevel. Vervolgens het onderzoeken van je stressoren en tot slot aan de slag gaan met je drijfveren. Weet jij prima hoe je het stresslevel wat kunt reduceren maar heb je geen idee waar je die drijfveren gaat vinden? Daar kunnen we samen eens naar op zoek gaan tijdens een (online) koffiedate. Dan heb je al na één gesprek duidelijk met welke dingen jij accuut zou moeten stoppen, met welke dingen je door moet gaan en waar je meer van zou moeten doen.

Ik heb heel veel zin om met jou op zoek te gaan! Heb je vragen? Stuur me een berichtje.

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Stressklachten door een baan die niet bij je past

Dit bericht heeft één reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.