Je bekijkt nu Time management om de werkdruk te verhogen

Time management om de werkdruk te verhogen

Time management is bedacht om slimmer en met meer focus te werken. Tegenwoordig wordt er binnen heel wat bedrijven misbruik gemaakt van time management om de werkdruk te verhogen. Gevolg, onze drukke levens worden nog drukker. Door slimmer te leren werken kunnen mensen nog meer werk verzetten. We lijken soms te vergeten dat mensen geen machines zijn en er grenzen zitten aan wat je kunt en moet willen verwerken op een dag. Dit is geen betoog tegen time management, want ik ben absoluut voor. Maar ik wil je uitleggen op welke manier het tegen je gebruikt wordt en waar jouw eigen verantwoordelijkheid ligt om grenzen te stellen.

Time management, wat is het eigenlijk?

Laten we even bij het begin beginnen. De term time management vliegt ons om de oren, maar wat is het eigenlijk? Er zijn verschillende methodes, de bekendste zijn de Eisenhower Matrix en Getting things done. Het zijn ontwikkelde methodieken om te helpen alles wat in je hoofd zit op papier te krijgen, te beoordelen en te rangschikken naar belangrijkheid. Als je maar alles wat je (ooit) moet doen op een to-do list schrijft kan het zomaar zijn dat jij je helemaal niet bezig houdt met de dingen die vandaag echt belangrijk zijn. Erger nog, je kunt je zelfs bezighouden met taken die helemaal niet bijdragen aan je doel of die niet jouw taak zijn. Time management helpt je bij het prioriteren en ordenen van je taken, super handig! Het doel van time management is dus niet om de werkdruk te verhogen.

Hoe maken bedrijven misbruik van time management?

Time management wordt regelmatig ingezet in een verbeter trajecten binnen bedrijven. Bedrijven waarbij de werkdruk erg hoog ligt bieden vaak time management trainingen aan zodat hun medewerkers in korte tijd nog meer werk kunnen verzetten. Functioneert iemand volgens de normen binnen het bedrijf niet naar behoren, dan wordt de gevolgde time management training regelmatig meegenomen in de dossier vorming richting ontslag. Als werkgever heb je namelijk de plicht verbeter initiatieven te doen en kun je dus iemand niet zomaar buiten zetten. Time management is niet in het leven geroepen om mensen machines te maken, maar juist om meer ruimte in het hoofd te creëren.

Gebruik time management in je voordeel

Als jij aan de slag gaat met time management moet dit resulteren meer regie over je taken, om zo effectief en efficient te werken. Dat betekent dus niet dat je meer moet werken. Als jij voorheen niks aan time management deed en wellicht wel twintig keer je mailbox bekeek op een dag durf ik eigenlijk wel te stellen dat ja aan het einde van de dag minder uitgeput zou moeten zijn als je een efficiency slag weet te maken en misschien zelfs wel af komt van dat structurele half uurtje over werken. Onthoud dus goed het is een tool om slimmer te werken, om werk minder energie te laten kosten en niet om meer te werken. Het is dus belangrijk dat je grenzen stelt, goed voor jezelf zorgt en nog steeds op tijd pauze neemt om je hoofd te resetten en op te laden.

Als je time management goed inzet kan het je helpen werkstress te verminderen. Gebruik jij time management nog niet in je voordeel en snak je naar meer rust in je hoofd? Laten we daar eens in gesprek gaan, dan heb je de eerste stap om hieraan te werken al gezet.

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Time management om de werkdruk te verhogen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.