Je bekijkt nu 5 tips om de baas over je eigen agenda te blijven

5 tips om de baas over je eigen agenda te blijven

Een onderwerp wat vaak terug komt in coachgesprekken is dat er maar 24 uur in een dag zitten. Dat is eigenlijk te weinig voor wat we allemaal willen doen. We plannen en laten onze agenda zo volplannen dat we het gevoel hebben de grip kwijt te zijn op ons eigen leven. Jij bent de regisseur dus hoogtijd om weer de baas over je eigen agenda te worden.

Geleefd worden door je agenda

Als je even niet oplet dan zit je agenda ineens bommetje vol. Werken, soms nog wat werk gerelateerds in de avond, blijven sporten, hobby’s, sociale contacten. Je wilt het eigenlijk ook allemaal niet missen. Het zijn allemaal leuke afspraken, maar soms snak je gewoon naar even niks. Herken je dit? Dan is de kans groots dat jouw agenda meer de baas is over jou dan jij de baas bent over je eigen agenda. Tijd voor actie!

Tips om de baas over je eigen agenda te worden en te blijven

Dit gaat even lastig zijn, zeker als ‘nee’ toe nu toe niet in jouw vocabulaire voor kwam. Ga aan de slag met onderstaande tips en je zult jezelf enorm dankbaar zijn voor de lucht die het je gaat geven. Leer luisteren naar je gevoel en trouw zijn aan jezelf. Alleen jij weet wat je echt nodig hebt om de leukste vriend(in), partner, ouder, kind of werknemer te zijn.

1. Zet een maximum op het aantal (sociale) afspraken op een dag

Dit is waar ik zelf echt op probeer te letten en waarom dit ook de eerste tip is. Ik plan in principe geen sociale afspraken op doordeweekse avonden, omdat ik alle werkafspraken op een dag al voldoende vind. In het weekend het liefste niet meerdere afspraken op een dag. Iets wat ik voorheen wel deed hoor, het liefst ieder dagdeel een afspraak. Bewaken dat je niet te veel afspraken plant zorgt er ook voor dat je echt de tijd kunt nemen voor de mensen die je wel ziet en dat je niet al met een half been weer buiten staat als je net je koffie krijgt. Heb ik einde van de middag een borrel of een etentje, dan hou ik dus de rest van de dag vrij om iets voor mezelf te doen. Dat kan iets in huis zijn, een boek lezen, sporten of juist helemaal niks zijn.

2. Blok tijd voor jezelf

Ieder mens heeft tijd voor zichzelf nodig. De ene persoon alleen meer dan de andere. Ik weet dat ik als introvert meer tijd nodig heb om op te laden. Door jezelf niet te vergelijken met anderen maar rekening te houden met wat voor jou goed voelt blijven de dingen die je wel doet ook leuk. Vind je het lastig voldoende tijd voor jezelf over te houden? Plan dan ook een blok met tijd voor jezelf zodra je een sociale afspraak plant. Niet vergeten, een afspraak met jezelf is ook een afspraak.

Niks doen is niet zonde van je tijd
Neem de tijd om te ontspannen

3. Hou een slag om de arm

Zeg niet meteen definitief ‘ja’ als iemand je vraagt wat af te spreken. Gebruik zinnen als ‘ik denk dat ik kan, maar ik kom er even bij je op terug’. Zeg toe dat je naar het feestje komt als je je nog fit genoeg voelt in de avond. Spreek samen af dat jullie een dag van tevoren nog even bij elkaar checken of de afspraak echt door gaat. Hou een slag om de arm, dit maakt het makkelijker om je gevoel kenbaar te maken als het je allemaal toch wat veel blijkt te zijn. Plan als je samenwoont niet de agenda van je partner vol met allerlei leuke uitjes. Als jij dat doet heeft hij/zij ook het recht dat bij jou te doen, dat wil je niet!

4. Laat vrienden kennis met elkaar maken

Heb je veel vrienden waar je één op één mee afspreekt? Super leuk, maar soms kan met nog een derde of vierde persoon erbij ook super leuk zijn. Laat je vrienden (of de vrienden van je partner/huisgenoot) kennis met elkaar maken, dan heb je meerdere contacten tegelijkertijd gezien en dan heb je ineens ook hele andere gesprekken. Nog een pluspunt, als de mensen die jij lief hebt elkaar leren kennen worden jouw verjaardagsfeestjes nog gezelliger!

5. ‘Nee’ is ook een antwoord!

Niks zeggen is makkelijker dan nee zeggen, maar als jij geen duidelijke grenzen aangeeft schep je ook verwachtingen. Van wie mag jij geen nee zeggen? Dat iemand tijd van jou wil claimen wil nog niet zeggen dat jij daar ook mee akkoord gaat. Wees selectief wie jouw tijd waard is. Wie wil jij over twintig jaar nog steeds zien? Met wie kun jij huilen om de trieste dingen, maar ook van het lachen? Wie is er altijd voor jou ook als je die vriend(in) maanden niet hebt gesproken? Dat zijn de vriendschappen om in te investeren. Zeg ‘nee’ tegen afspraken waar je niet op zit te wachten, maar ook tegen goede vrienden als het je op dat moment even te druk is. Een goede vriend zal daar alle begrip voor hebben!

Op zoek naar nog wat extra tips en een steuntje in de rug om de baas over je eigen agenda? Maak dan een (online) afspraak met me.

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

De baas over je eigen agenda

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Dorien

    Het klinkt zo eenvoudig, en toch blijft het moeilijk om zelf de controle te behouden en niet geleefd te worden. Fijn om hier nog een keertje over te lezen, dankjewel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.