Je bekijkt nu Tips om je droombaan te vinden

Tips om je droombaan te vinden

Dit is toch wat iedereen wil, een droombaan vinden. Of ondernemen mocht dat je droom zijn. In ieder geval willen we allemaal ons geld verdienen met iets waar ons hart sneller van gaat kloppen. Een baan die je niet leuk vind kan namelijk een hoop stress opleveren. Hoe ga je op zoek naar die droombaan? In dit artikel geef ik je tips om je droombaan te vinden.

Sluit een vacaturetekst aan bij jouw waarden?

Een vacaturetekst zegt niet alles, want je hebt de mensen in het bedrijf niet ontmoet. Natuurlijk zit er een stukje marketing in zo’n tekst waarmee een bedrijf zichzelf probeert te verkopen. Toch kun je naar mijn mening er wat uithalen over de waarden en de cultuur van het bedrijf. Een van de beste tips om je droombaan te vinden is om die vacaturetekst eens goed onder de loep te nemen. Welke waardes zijn af te lezen uit de tekst en wat zijn jouw eigen waardes die jij heel belangrijk vind in het leven en in je werk?

Quotes uit functieprofielen waar ik stress van krijg

 1. Ga jij altijd nét iets harder dan de rest? 
  Dit lees ik als goed is niet goed genoeg. Ik doe dan ook mijn uiterste best de lat wat lager te leggen, zodat ik me niet de das om laat doen door mijn perfectionisme. Dit is niet de plek waar ik moet zijn.
 2. Leuke uitjes en borrels
  Fantastisch, maar ik ga niet ergens werken omdat ze leuke uitjes en borrels hebben. Ik vind het prima om af en toe wat met collega’s te doen. Mocht er een vriendschap ontstaan dan is dat leuk, maar ik ga niet werken om vrienden te maken.
 3. Jij bent een echte multitasker
  Multitasken bestaat niet, het is knetter inefficiënt. Je hoofd is er niet voor gemaakt, dus dit moet je ook helemaal niet willen stimuleren, het zorgt ervoor dat mensen overbelast raken.
 4. Jij kunt 10 ballen tegelijkertijd in de lucht houden
  Werken bij het circus, wat leuk! Nee grapje, hetzelfde verhaal als hierboven. Dit bij mij het gevoel op dat je het manusje van alles bent in plaats van de expert die ik graag wil zijn.
 5. Bij ons werken is topsport
  Als ik wil sporten ga ik wel naar de sportschool, dan doet het tenminste wat voor mijn conditie en shape.

De perfecte baan bestaat niet

Ik ben er van overtuigd dat de perfecte baan niet bestaat. Iedere baan heeft wel taken (of collega’s) die minder leuk zijn. Het gaat er om dat het in een juiste balans is en dat het je energie niet opslurpt. Ga je op zoek naar een andere baan? Ga diverse gesprekken aan. Alleen op basis van een functieprofiel zoeken is te beperkt. Laat je onderbuikgevoel spreken in de sollicitatieprocedure, dit kun je pas echt doen als je met mensen in gesprek gaat. Dus is de vacaturetekst niet 100% op je lijf geschreven, maar lijkt het je wel heel leuk. Geef het een kans om een sollicitatie in te sturen.

Een sollicitatie procedure werkt twee kanten op!

Het idee lijkt te heersen dat we onszelf zo goed mogelijk moeten verkopen om maar in de smaak te vallen. Het is geen spel van vraag en aanbod, het is eerder gelijk aan daten. Een potentiële werkgever moet jou zien zitten, maar ook andersom. Als er iets in jou is wat zegt dat het niet goed zit, dat dit niet de perfecte match is, luister daar naar. Ook jij als kandidaat kan in dit proces besluiten dat de match er niet is, dat is niet zwak maar juist heel krachtig.

Een droombaan vinden is als daten

Het moment dat je driftig gaat daten om een partner te vinden is nou meestal niet het moment dat je de man of vrouw van je dromen tegen komt. Hou je oren en ogen open, maar probeer het niet af te dwingen. Wees selectief waar je energie in steekt, ga dus als je gewoon een baan hebt niet als een gek op iedere vacature die een beetje matcht solliciteren. Het moet enthousiasme bij je oproepen, dat is het aller belangrijkste. Geef het de tijd, luister naar je onderbuik gevoel en dan komt die droombaan vanzelf op je pad. Vanzelf betekent niet dat je er niks voor hoeft te doen, als jij je droombaan denkt te spotten maak er net als met die potentiële levenspartner direct werk van!

Op zoek naar leesvoer over dit onderwerp, dit boek is een aanrader:

Heb jij wat aan deze tips om je droombaan te vinden of heb je hem al gevonden?

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Tips om je droombaan te vinden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.