Je bekijkt nu Vergroot je zelfvertrouwen, praat anders tegen jezelf

Vergroot je zelfvertrouwen, praat anders tegen jezelf

Wil jij je dromen waar maken? De eerste stap is, vergroot je zelfvertrouwen. Het kost ongelofelijk veel energie als je continue bezig bent met wat anderen (mogelijk) van je vinden. Je niet gelooft in je eigen kunnen en en als jij jezelf niet goed genoeg vind zoals je bent. Dit zijn allemaal vormen van onzekerheid die ervoor zorgen dat we leven met de rem er op. Je kunt daar wat aan veranderen. Ja, jijzelf!

Wil je liever luisteren?

Ik heb over dit onderwerp een podcast opgenomen waarin ik deel op welke toon ik jaren lang tegen mezelf sprak en hoe ik dat heb veranderd.

Op welke toon praat jij tegen jezelf?

Welke toon sla jij tegen jezelf aan? Kritisch en veroordelend of liefdevol en motiverend? Velen van ons zijn kritisch naar zichzelf en dat niet alleen, ook gewoon ronduit onaardig. We denken onszelf te motiveren door ongelofelijk streng te zijn voor onszelf. Door onszelf en ons lijf pas liefde te gunnen als we voldoen aan het ideaal plaatje. Waarom eigenlijk? Zou jij een ander ook motiveren op deze manier? Of zou een ander denken zoek het uit, als je zo onaardig tegen me doet? Precies dat is wat er intern eigenlijk ook gebeurt. Als je de lat voor jezelf enorm hoog legt kun je nooit voldoen aan je eigen verwachtingen. Je stelt jezelf keer op keer teleur. Je hebt misschien grootse plannen, maar je komt eigenlijk niet eens meer in actie omdat wat jij wilt bereiken onhaalbaar voelt. Weer een deukje erbij in je zelfvertrouwen, want zie je wel ‘je kunt toch niks’.

Hoeveel vrienden zou jij hebben als je zo tegen ze zou praten?

Probeer het je eens even voor te stellen dat wat jij tegen jezelf zegt dat je dat hardop zou uitspreken tegen een goede vriend(in). Waarschijnlijk laat je het wel uit je hoofd en krijg je het je mond niet eens uit wat je tegen jezelf zegt. Het is onaardig en het zou gegarandeerd een conflict opleveren. Zo vreselijk als we tegen onszelf zijn, de toon die we aanslaan die slaan we waarschijnlijk niet eens aan tegen de mensen aan wie we de grootste hekel hebben. Waarom toch?!

Vergroot je zelfvertrouwen, verander de toon waarop je tegen jezelf praat

We hebben allemaal dromen, maar we houden onszelf tegen omdat we steeds zo onaardig zijn tegen onszelf. Het vervelend doen tegen jezelf kost zoveel tijd en energie dat je er niet aan toe komt die dromen waar te maken. We hebben daardoor geen ruimte in ons hoofd om beslissingen te nemen over de dingen die echt belangrijk zijn. Tot slot durven we ook helemaal niet meer. We zeggen namelijk dagelijks tegen onszelf dat we niks waard zijn en niks kunnen. Als jij je zelfvertrouwen wilt vergroten en gelukkig wilt zijn hoef je niet eerst aan allerlei voorwaarden te voldoen zoals een groter huis, minder kilo op de weegschaal, een opleiding afronden, een andere baan hebben. Het enige waar je vandaag nog mee mag beginnen om je zelfvertrouwen te vergroten is een andere toon tegen jezelf aanslaan.

Hoe zou jij mensen die je lief hebt aanmoedigen?

Het voelt wellicht een beetje onnatuurlijk in het begin, maar blijf oefenen. Blijf je inbeelden wat jij in een bepaalde situatie tegen iemand zou zeggen die jij lief hebt. Geef dat advies ook aan jezelf. Wees eens wat milder voor jezelf. Stel realistische doelen en ben trots als je die waar hebt gemaakt. Wees liefdevol en motiverend naar jezelf, dat laat je stappen zetten, dat vergroot je zelfvertrouwen.

Doelen bereiken door je eigen beste vriend te zijn

Je zult misschien denken ‘ja, maar dan bereik ik doel x helemaal nooit’. Dat is dus niet waar. Door liefdevol en motiverend tegen jezelf te praten komt er ruimte in je hoofd. Je gaat je steeds beter voelen over wie jij bent en wat je doet. Je raakt gemotiveerd om je doelen te behalen. Als je de lat voor jezelf niet zo hoog legt dan voelt alles minder als moeten. Het leven gaat moeitelozer voelen. Wordt je eigen beste vriend, want de enige persoon waar jij elke dag, de hele dag mee opgescheept zit dat ben jezelf. Dus het leven is wel zo leuk als jij die persoon mag.

Vind jij het lastig om de lat wat lager te leggen?

Ik schrijf dit nu wel vrolijk op maar ik heb er zelf ook een hele tijd over gedaan om hier verandering in aan te brengen. Heb ik dat gedaan door alleen te blijven ploeteren? Nee, zeker niet. Ik heb hier hulp bij gehad van een coach en een psycholoog. Maar ik kan je zeggen het leven voelt zoveel luchtiger als je jezelf aardig gaat vinden. Ik gun het jou zo dat jouw leven ook moeitelozer voelt, dat je meer tijd en ruimte overhoudt om echt te genieten. Herken jij je in dit verhaal? Ik zou zeggen vergroot je zelfvertrouwen, check de pagina coaching voor meer informatie en boek een gratis kennismakingsgesprek.

Wie weet tot snel!

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Vergroot je zelfvertrouwen, praat anders tegen jezelf

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.