Je bekijkt nu Vermoeidheid tijdens de donkerste dagen van het jaar

Vermoeidheid tijdens de donkerste dagen van het jaar

Het klinkt zo gezellig lekker binnen en de kaarsjes aan, maar veel mensen hebben last van vermoeidheid tijdens de donkerste dagen van het jaar. Het liefste zou je de hele dag onder een kleed op de bank liggen, omdat je je moe en futloos voelt. Herkenbaar? In dit artikel neem ik je mee in waarom we dit ervaren en hoe je er het beste mee om kunt gaan. Wees gerust ik ga je echt niet zomaar een winterdepressie aanpraten.

Vermoeidheid tijdens de donkerste dagen van het jaar

In de natuur is alles kaal en stil. Dieren gaan in winterslaap. En wij? Wij frustreren ons erover dat we zo weinig energie hebben. We lijken soms te vergeten dat wij eigenlijk ook tot die natuur behoren. We zijn dan wel enorm ontwikkeld, maar bepaalde processen in de natuur zijn echt nog steeds sterker en slimmer dan wij zelf. De kunst is dus om er in mee te leren gaan en je er niet tegen te verzetten. Het is volkomen normaal dat we eigenlijk ook het liefste in winterslaap zouden gaan, want ook wij zijn maar een dier op deze aarde.

Weinig zonlicht

De lucht is grijs en op een hoop dagen in december zien we de zon niet eens. Dit heeft invloed op hoe we ons voelen. Doordat we de zon weinig zien en dat de zon als hij schijnt weinig kracht heeft maken we te weinig vitamine D aan. We maken namelijk vitamine D aan door onze huid bloot te stellen aan zonlicht. Vitamine D zit maar zeer beperkt in voeding, dus het is lastig om het op die manier aan te vullen. Het kan dus zeker interessant zijn om eens te kijken naar een vitamine D supplement.

Zorg goed voor jezelf

Als je moe bent en nergens zin in hebt dan lijkt het misschien verleidelijk om op de bank te ploffen en een pizza te bestellen. Maar heb jij je werkelijk ooit echt beter gevoeld van helemaal niks doen en vet eten? Nee, ik ook niet. Zorg dat je basismaaltijden gezond zijn. Het is echt weer voor een soepje voor de lunch, dan heb je direct een extra portie groente binnen. Bedenk je wat je op langere termijn gelukkig maakt. Ga niet uit zelfmedelijden een hele reep chocolade weg werken, want dan voel je je over een half uur nog beroerder.

Ga naar buiten en beweeg!

Naar buiten gaan klinkt misschien niet heel aantrekkelijk als het koud en nat is. Oké, in een flinke regenbui zul je mij ook niet buiten tegenkomen, maar het regent echt geen week lang 24 uur per dag. Sleep jezelf van die bank af, maak een flinke wandeling. Trakteer jezelf op een lekkere chai latte to go onderweg en maak er het beste van. Je zult zien dat jij je bij thuiskomst echt anders voelt en dat de bank nog lekkerder zit.

Gun het jezelf om naar binnen te keren

We houden dan wel geen echte winterslaap, maar dit is het moment om naar binnen te keren. Leg de lat wat lager. Plan je agenda niet bomvol, maar neem eens de tijd voor jezelf. Neem de tijd om te vertragen, alles eens te overdenken. Dan komt er uiteindelijk vanzelf nieuwe energie en nieuwe plannen voor de komende periode.

Activiteiten om te doen tijdens deze donkere dagen

  • Dat boek lezen wat al tijden op je verlanglijstje staat
  • Spelletjes spelen, mijn nieuwe favoriet is Beverbende
  • Een Jan van Haasteren puzzel maken
  • Tijd maken voor een gezichtsmaskertje
  • Iets lekkers bakken
  • Uitgebreid koken
  • Een feel good film kijken

Heb jij ook last van vermoeidheid tijdens de donkerste dagen van het jaar? Wat helpt jou om deze dagen toch een beetje vrolijk door te komen?

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Vermoeidheid tijdens de donkerste dagen van het jaar

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.