Je bekijkt nu Ben jij verslaafd aan druk zijn?

Ben jij verslaafd aan druk zijn?

Druk zijn, dat doen we allemaal. Het lijkt tegenwoordig eerder raar als je wekenlang vrij weinig op de planning hebt staan. Al is het helemaal zo gek nog niet om de agenda leeg te houden in het weekend en zo ruimte te creëren voor ontspanning en spontane plannen. Even terug naar druk zijn. We lijken soms wel verslaafd aan druk zijn. Ik ben druk dus ik besta? Lees even verder om te checken of jij ook verslaafd bent aan je volle planning.

Je krijgt de kriebels van een lege agenda

Voor sommige mensen betekent een lege pagina in hun agenda rust en ruimte voor spontane plannen. Er zijn ook mensen voor wie een lege pagina blinde paniek betekent. Race jij altijd maar van de ene naar de andere afspraak, zowel zakelijk als privé? Als die drukte even weg valt, tja wat dan? Je ziet rustig aan doen op je werk als verspilde tijd, onbenutte kansen. Tijd thuis om niks te doen is zonde, omdat de wereld zoveel moois te bieden heeft en jij zo’n rijk sociaal leven hebt? Dan is de kans behoorlijk aanwezig dat jij verslaafd bent aan druk zijn.

Druk zijn lijkt de norm

Al eerder schreef ik dat druk zijn voor sukkels is. Daarmee doelde ik grotendeels op werk, maar met name op de mensen die het idee hebben dat het interessant klinkt als ze zeggen dat ze druk zijn. Druk zijn kan ook een uitkomst zijn van het feit dat jij ‘nee’ zeggen nogal lastig vind. Dat je bang bent om dingen te missen. Laten we niet vergeten dat we sowieso meer missen in het leven dan we mee kunnen maken.

Wat is er zo fijn aan druk zijn?

Waarom zijn we nou zo graag druk? Je hebt het maximale uit je werk gehaald, daardoor is je carrière op maximaal niveau. Door een drukke planning te hanteren lukt het je om alle sociale contacten bij te houden, je bent nooit alleen en altijd omringd door gezelligheid. Klinkt goed toch?! Alles wat we kunnen afvinken zorgt ervoor dat er endorfine vrij komt. Dit zorgt ervoor dat we ons (tijdelijk) goed voelen, zelfs als het ons op lange termijn uitput. Dat is waarom we druk zijn zo fijn vinden.

Activiteiten om te doen als de muren op je af komen

Het maximale uit het leven halen

Carrière

Maakt een carrière die op het maximum zit van wat haalbaar is je eigenlijk gelukkig? Is dit jouw grootste passie? Het staat natuurlijk super interessant dat jij kunt vertellen dat je promotie hebt gemaakt. Het maakt je op het moment zelf ongetwijfeld ook gelukkig en trots, maar draagt het bij aan wat jij in de kern uit het leven wil halen? Je neemt je ongetwijfeld voor om een tijdje zo druk te zijn om er op een later moment van te kunnen genieten. Hoe lang is dat? Wanneer ga jij genoegen nemen met wat je hebt? Want wij mensen blijven namelijk streven naar neer. En wie zegt dat later er is? Met hard werken is niks mis, maar doe iets wat je leuk vind en neem de tijd om te genieten van wat er nu al allemaal is!

Sociale contacten

Dan nog al die sociale contact. Zijn ze allemaal even waardevol of wil je er graag bij horen, zijn al die mensen je echt even dierbaar? Mijn eigen conclusie is geweest dat ik bepaalde contacten onderhield omdat ze verbonden zijn aan weer andere mensen. Of omdat ik dan niet alleen op de bank zou zitten. Maar als dat de basis van vriendschap is, wat is het dan waard? Wie wil jij over twintig jaar nog zien? Dat zijn de mensen wie jouw tijd en energie waard zijn!

Wat heb jij nodig?

Neem je met regelmaat tijd voor jezelf? Ik kan je beloven dat heeft ieder mens nodig, alleen niet iedereen is er even comfortabel mee. Als je tijd voor jezelf neemt ben je al snel ook alleen met je eigen gedachten. Soms is daarvoor weg lopen en lekker druk zijn eenvoudiger dan er aan werken. Is jouw huis een bende, omdat je maar in en uit vliegt en geen tijd hebt om orde te scheppen? De kans is groot dat ook jouw hoofd een ongestructureerde bende is. Als je oké bent met wie je bent dan is alleen zijn ineens stukken aangenamer. Probeer je eens even te bedenken wat als geld en status niet bestonden? Wat zou je dan doen? Hoe zou jij je leven dan inrichten? Wat maakt het dat je dit nu niet doet?

Is het jou na het lezen van dit artikel wel duidelijk dat je verslaafd bent aan druk zijn en zou je dat graag anders zien? Wil jij minder druk zijn en meer echt genieten, laten we dan eens koffie drinken. Dan geef ik je een zetje in de juiste richting.

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

verslaafd aan druk zijn

Dit bericht heeft één reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.