Je bekijkt nu Vitaal ondernemen om niet mentaal uitgeput te raken

Vitaal ondernemen om niet mentaal uitgeput te raken

Onze fysieke en mentale gezondheid zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden, dat lijken we nogal eens te vergeten. Ben jij ondernemer? Dan is goed voor jezelf zorgen juist extra belangrijk, want als het niet goed met je gaat heeft dat direct invloed op je bedrijf. Je bent een veel weerbaarder tegen stress als jij goed voor jezelf zorgt, daar versta ik onder financieel, fysiek en mentaal. Vitaal ondernemen, hoe pak je dat aan? Ga rustig zitten en lees even verder.

Zorg financieel goed voor jezelf

Natuurlijk probeer je een financiële buffer op te bouwen als ondernemer. Zelfs nu mijn financiële buffer aanwezig is breekt het zweet me uit als ik er aan denk dat er helemaal niks meer binnen komt in een maand. Het kan altijd voorkomen dat je even niet kan ondernemen. Ik ben dan ook van mening dat als je fulltime onderneemt (lees: wanneer je er geen baan in loondienst naast hebt) je verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid niet optioneel, maar een must is! Eén van de grootste stressfactoren in het leven  zijn onze financiën. Bedenk je even hoeveel rust het je geeft als je bepaalde risico’s uitsluit met een verzekering?!f Ja dit kost geld, maar jij als goede ondernemer rekent die verzekeringspremie door in je kostprijs.

Beperk je risico, sluit een arbeidsongeschiktheidsverzekering af

Maak dit je eerste actiepunt als ondernemer, dit is namelijk de meest eenvoudige en minst tijdrovende stap om goed voor jezelf te zorgen. Als je in loondienst werk kun je gebruik maken van het sociale vangnet aan werknemersverzekeringen. Als ZZP’er kom je hier niet voor in aanmerking. Nu kun je denken dit is een ver van mijn bed show, maar het aangaan van dit financiële risico kan je op een bepaald moment een hoop slapeloze nachten bezorgen. Het is niet voor het eerst dat ik een ondernemer met stressklachten spreek die alleen maar verergeren, omdat ze geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben afgesloten. Belangrijke stap om jezelf financieel te ontzorgen is dus het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Deze verzekering keert uit als je niet kunt werken door ziekte of een ongeval. Ben je op zoek naar een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP’er? Kijk dan eens op de pagina van Allianz voor meer informatie.

Je raakt niet mentaal uitgeput als ondernemen je passie is, toch?!

Ben jij gaan ondernemen om je hart te volgen? Dan zou je misschien denken dat een burn-out jou nooit kan overkomen, ik moet je teleurstellen. Overspannenheid of burn-out komt namelijk nooit alleen voort uit werk. Je raakt mentaal uitgeput als je meer van jezelf vraagt dan dat je belastbaar bent. Een hele hoop ballen hoog proberen te houden, perfectionisme en een onvoorziene privé situatie kunnen ook bijdragen aan het ontwikkelen van overspannenheid of burn-out Werk en privé gescheiden houden is een illusie, zeker als ondernemer. Juist daarom is het belangrijk ook genoeg tijd vrij te maken voor zelfzorg. Jij bent niet alleen het visitekaartje, maar ook de motor van je bedrijf. Die moet gesmeerd blijven!

Zorg goed voor jezelf, juist als ondernemer

Vitaal ondernemen, hoe pak je dat aan?

Uit onderzoek blijkt dat ondernemers helemaal niet zo goed voor zichzelf zorgen. Gezond eten, sporten, ontspanning en slaap moeten regelmatig wijken voor werk. Dit gebeurt met de overtuiging ‘ondernemen is hard werken’. Ga als ondernemer slimmer werken, dan hoef je niet zo hard te werken! Een groot deel van de mensen die gaat ondernemen doet dat mede voor de vrijheden die het met zich mee brengt. Zorg dat je die vrijheid behoud en vooral ook benut. Gun het jezelf juist op dat rustige uurtje naar de sportschool te gaan. Ik hoor je denken ‘daar heb ik geen tijd voor’. Ik kan je verzekeren, als structuur en focus aanbrengt in zes uur werken dan heb je net zo veel gedaan als in acht uur naar je scherm staren.

Hoe zorg je voor je mentale gezondheid?

Een vitaal lichaam zorgt ook voor een meer vitale geest. Ben jij lichamelijk fit, dan sta je mentaal echt al met 1-0 voor. Door buiten te wandelen, te sporten en gezond te eten zit je beter in je vel. Dit werkt door in je bedrijf. Voor je mentale gezondheid zorgen doe je door voldoende te pauzeren, tijd voor jezelf te nemen, geen hele avonden door je social media te scrollen, op tijd naar bed te gaan en met enige regelmaat even helemaal niks te doen. Ook als je werk je passie is bestaat het leven nog steeds uit meer dan alleen werken. Onderneem activiteiten waarbij er weinig tot geen mentale belasting komt kijken. Puzzelen, wandelen, tekenen, gewoon lekker op de bank liggen allemaal activiteiten die zorgen dat je hoofd even kan resetten. Dan kun jij er daarna met nieuwe energie en inspiratie weer tegenaan!

Ik ben benieuwd, wat doe jij al om vitaal te ondernemen?

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn
Vitaal ondernemen om mentaal niet uitgeput te raken
Foto: Anouk van Ravenhorst

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Allianz.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.