Je bekijkt nu Zo voorkom je een middagdip op je werk

Zo voorkom je een middagdip op je werk

De tweede helft van je werkdag is begonnen en dan ineens kun je niet wachten tot het moment dat je naar huis mag, want daar is die enorme middagdip. Dit maakt je werkdag zwaar en je wordt er ook niet bepaald productiever van. Met deze zeven tips voorkom je een middagdip op je werk.

Zorg voor een goede nachtrust

Natuurlijk begint alles met een goede nachtrust. Aan je werkdag beginnen als je te weinig hebt geslapen gaat meestal nog wel, maar ‘s middags krijg je het vaak enorm zwaar. Accepteer dat als je moet werken en je goed werk af wilt leveren dat je moet investeren in voldoende slaap. Zorg ervoor dat je op tijd naar bed gaat en dat je slaapkamer een punt van rust is in het huis.

Gun jezelf pauzes

Zeker als je het druk hebt lijkt het een goed idee om even ‘extra hard’ te werken en geen pauze te nemen. Toch zorgt pauze nemen er juist voor dat je hoofd even tot rust komt. Na die rust kun je je opnieuw focussen waardoor je veel productiever bent dan wanneer je alsmaar doorgaat. Achter je bureau eten, doe het niet! De lunch overslaan, daar wil ik niet eens woorden aan vuil maken.

Eet niet te veel suiker

Suiker zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel piekt, hierdoor heb je even heel veel energie. Na zo’n piek volgt ook een dal, dat is het moment dat je volledig inkakt. Accuut snak je daardoor naar nog meer suiker rijke producten. Naast dat je de hele dag bezig bent met je die behoefte aan suiker te bevredigen of proberen te onderdrukken schommelt ook de hele dag je energieniveau. Dit heeft absoluut geen positief effect op je productiviteit.

Lunch met eiwitten en veel vezels

Eiwitten en vezels zorgen ervoor dat je wel een tijdje verzadigd voelt. Daarnaast hebben ze niet zo veel invloed op je bloedsuikerspiegel, dan wanneer je snelle koolhydraten, lees suikers eet. Dit zorgt dat je de middag met nieuwe energie begint. Wees niet te streng voor jezelf, gun jezelf in de tweede helft van de middag nog een tussendoortje voor wat extra power.

Ga even naar buiten

Frisse lucht is goed en bewegen is goed, dus even naar buiten is het beste cadeautje wat je jezelf kunt doen op een werkdag. Je kunt tijdens het bewegen niet zo goed nadenken, als wanneer je stil zit. Dit zorgt ervoor dat je hoofd even reset. Die reset zorgt dat je daarna weer fris en fruitig verder kunt met je werk.

Sta regelmatig op

Een hele dag zitten is sowieso natuurlijk niet zo goed, maar je gaat je er ook zeker niet energieker van voelen. Sta regelmatig op, om wat te drinken te halen. Neem de trap in plaats van de lift. Ook hierbij geldt dit is een reset momentje voor je hoofd.

Accepteer dat je geen acht uur productief kunt zijn

Dit vind ik misschien nog wel de grootste uitdaging. Mijn carrière begon op een accountantskantoor waar mensen 95% declarabel moesten zijn. Dat veroorzaakte voor mij het gevoel dat ik extreem productief moest zijn en niet mocht blijven praten bij het koffie apparaat. Ik had eigenlijk al last van werkstress voordat ik wist of ik het echt druk had. Accepteer dat acht uur op een dag productief zijn helemaal niet kan. Als je focus even wat minder is betekent dat niet meteen een dip, het is gewoon heel menselijk. Neem voldoende breaks om te zorgen dat je de overige tijd wel productief bent in plaats van dat je de halve middag doelloos naar je scherm zit te staren.

Deel jij jouw ultieme tip tegen een middagdip hieronder zodat we er van mee kunnen profiteren?

 

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Zo voorkom je een middagdip

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.