Je bekijkt nu Voorkomen dat je agenda te vol raakt, zo doe je dat

Voorkomen dat je agenda te vol raakt, zo doe je dat

Heb jij soms het idee dat je agenda de baas is over je leven? Dan komen deze tips om te voorkomen dat je agenda te vol raakt vast als geroepen. Lees verder en kom daarna vooral in actie. Tijd om weer de baas te worden over je eigen planning.

Is een volle agenda erg?

Nee, een volle agenda is helemaal niet erg. Zolang jij je er prettig bij voelt. Als jij meer plant dan goed voor je is, dan wordt het een ander verhaal. Hoe je dat merkt? Wanneer jij je gehaast gaat voelen door je eigen planning. Wanneer je het gevoel hebt dat je van alles moet en dat er in huis dingen blijven liggen waar jij je aan stoort. Als je merkt dat je enorme behoefte hebt aan tijd voor jezelf die er niet is, dan is het tijd voor actie. Je agenda is te vol, tijd om prioriteiten te stellen.

Wees selectief wie jouw tijd verdient

Zakelijk kun je er natuurlijk niet altijd onderuit om tijd te maken voor mensen die niet bovenaan jouw lijstje met favorieten staan. Toch kun je ook daar selectief zijn en kaders stellen. Hou zelf in de hand wie jouw tijd waard is. Met wie heb jij het altijd enorm leuk? Wie kun jij midden in de nacht nog wel bellen als er wat aan de hand is? Wie geeft jou energie? Dat zijn de mensen die jouw tijd verdienen.

Zakelijk

Hou in de hand hoe lang afspraken duren, geef de tijdsduur vooraf aan. Dit helpt om het niet uit te laten lopen. Zit jij in een functie waarin er regelmatig verkopers, recruiters, account managers of vertegenwoordigers wat van je willen? Zeg niet zomaar alles toe. Vraag jezelf goed af of de tijd die je er in steekt je ook wat gaat opleveren. Leer ‘nee’ zeggen, want ‘ja’ zeggen om er vanaf te zijn is zonde van je tijd en zet je planning onder druk.

Privé

Natuurlijk zijn er in de privé sfeer ook wel eens gelegenheden waar je misschien minder zin in hebt, maar waar je toch verplichtingen voelt. Toch heb jij het grootste deel in de hand. Spreek alleen af met mensen waar jij echt graag tijd voor vrij maakt. Wie wil jij over twintig jaar nog zien? Dat zijn de mensen waar je tijd in zou moeten investeren. Die ene oud klasgenoot die zo graag een koffietje met je wil drinken maar waar jij eigenlijk geen zin in hebt is jouw tijd niet waard. Klinkt heel onaardig, maar dit is enorm aardig voor jezelf als jij je keuzes zo kunt leren maken.

Wie verdient het om jouw tijd aan te besteden?

De kunst van het afzeggen

Iets afzeggen voelt misschien als not done voor je, dat is het in een hoop gevallen niet. Wil jij met iemand aan tafel zitten die eigenlijk diep van binnen liever onder een kleedje op de bank had gezeten? Nee toch. Je zou willen dat die persoon je durft te zeggen dat zijn/haar planning te vol zit en dat hij/zij echt verlangt naar een avond/weekend op de bank. Het is wel zo dat hoe eerder je afzegt hoe beter dat het is. Dus voel jij op dinsdag al aan dat je met deze weekplanning je zaterdag waarschijnlijk nul zin hebt in een avondje koken met vrienden? Zeg het af. Geef er uitleg bij en ieder vriend zal het begrijpen. En wie weet heeft die vriend het wel net zo druk en komt dat avondje voor zichzelf daardoor helemaal niet zo slecht uit.

Denk na voordat je ‘ja’ zegt

‘Nee’ zeggen is voor veel mensen behoorlijk lastig. We willen graag aardig gevonden worden en niet moeilijk doen, met als gevolg dat we mensen gaan pleasen. Daarnaast kan een vraag om hulp of om wat af te spreken ook heel egostrelend zijn, het geeft ons bevestiging dat we een leuk contact of een waardige collega zijn. Dit zorgt ervoor dat we vaker ‘ja’ zeggen dan goed voor ons is en dat is dus de reden dat je agenda overloopt. Neem vanaf nu altijd 5 seconde bedenktijd, je hoeft niet in een seconde te antwoorden. Zeg geen ‘ja’ meer op dingen die je bij voorbaat al in de problemen brengen. Bespeur je enige twijfel of heb je geen idee of het eigenlijk wel in je agenda past? Geef een antwoord in de trend van ik kom er bij je op terug of ik moet even in mijn agenda kijken. Dit geeft ook weer even bedenktijd.

Als je te lang wacht met ‘nee’ zeggen wordt het antwoord vanzelf ‘ja’

‘Nee’ zeggen kun je leren

Als je de tip uit de vorige paragraaf hebt gebruikt om iemand even in de wacht te zetten kom er dan wel op korte termijn op terug. Als je niet stellig genoeg over komt verandert een vraag waarop geen ‘nee’ is gezegd namelijk voor veel mensen automatisch in een ‘ja’. Het spreekwoord wie zwijgt stemt toe bestaat natuurlijk niet voor niks. Jij hebt altijd het recht om ergens ‘nee’ op te zeggen zonder dat je verantwoording schuldig bent. Toch is het handig om te weten dat wanneer je zegt ‘nee, omdat…’ mensen veel makkelijker geneigd zijn je antwoord te accepteren en niet in discussie te gaan. Er wordt niet eens zo zeer geluisterd naar die reden die jij opgeeft, maar het geeft de ander het gevoel dat jij er goed over na hebt gedacht en dus een goede reden zal hebben.

Kun jij vanaf nu voorkomen dat je agenda te vol raakt?

Ik hoop dat dit artikel je doet beseffen dat jij de baas bent over je eigen agenda. Ik hoop dat je vanaf nu beter kunt voorkomen dat je agenda te vol raakt. Ga oefenen om deze tips toe te passen, het gevolg zal zijn dat je meer tijd over hebt voor jezelf en ontspanning. Weet je dat dit echt een uitdaging is? Misschien is de online training Jezelf op één dan wel wat voor jou! In die training ga je aan de slag met tijd maken voor jezelf, minder piekeren, je tijd anders indelen met als doel dat jij de regie terug krijgt en voor jezelf durft te kiezen zonder schuldgevoel.

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn
Voorkomen dat je agenda te vol raakt? Zeg vaker 'nee'
Voorkomen dat je agenda te vol raakt? Zeg vaker ‘nee’

Dit bericht heeft één reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.