Je bekijkt nu Waarom ik minder koffie ben gaan drinken

Waarom ik minder koffie ben gaan drinken

Waar start je de werkdag mee? Juist, koffie. Kun je wel functioneren als je daar ineens mee stopt? Ik ging de uitdaging aan om mijn gebruik eens drastisch te minderen. Lees nu hoe ik een leven met minder koffie ervaar. Ja, ik ben dus niet helemaal gestopt met koffietjes, want daar vind ik een kop goede koffie op zijn tijd echt te lekker voor.

Mijn ochtendritueel

Thuis snel een schaaltje yoghurt met fruit en muesli, daarna hop de auto in naar kantoor. Zodra ik op kantoor aangekomen was nam ik direct een kop koffie mee naar mijn werkplek op de eerste verdieping. Iets wat waarschijnlijk heel veel mensen doen. Ik had het idee dat ik deze eerste shot cafeïne echt nodig had. Hij ging er dan ook in alsof het een shotje sambuca was, waarvan je niet weet hoe snel je het weg moet krijgen omdat het zo smerig is. In de loop van de ochtend dronk ik nog één, maar meestal twee. Meer niet, want dan had ik mijn limiet echt wel bereikt.

Waarom minder cafeïne houdende dranken?

Al eens eerder was ik een tijdje gestopt met koffie drinken, gewoon om te checken of je echt verslaafd kunt raken aan zoiets ‘onschuldigs’. Toen heb ik de eerste twee dagen een soort van zeurende hoofdpijn ervaren. Nu dacht ik steeds ‘daar heb ik echt geen tijd voor een zeurende hoofdpijn, ik begin er niet aan’. Ik las een artikel dat als je hoog sensitief bent extra gevoelig bent voor cafeïne. Iets wat me niet heel vreemd in de oren klonk. Na die drie koppen zat ik ook echt aan mijn maximum, maar al bij die eerste voel ik een enorm verschil. Van te veel koffie protesteert mijn maag, word ik bibberig en stuiter ik in het rond. Tijd om toch eens af te kicken en het verschil te ervaren.

Zo voel ik me zonder koffie

In eerste instantie dacht ik dat het lastig zou zijn, maar niks was minder waar. Ik had me voorgenomen in de middag één kopje te nemen als ik daar dan nog zin in had of me een beetje duf zou voelen. Na drie dagen kwam ik erachter dat ik het koffie drinken eigenlijk compleet vergeten was.

Mijn conclusie was wel dat ik me zonder koffie echt een ander mens voel. Normaal zat ik rond 11 uur na die laatste kop koffie met mijn alertheid op 150%. Je zou denken, fantastisch. Daardoor volgde ik alles wat op de gang gebeurde, alle telefoongesprekken, de bel die beneden ging, alle signalen kwamen binnen. In plaats van dat het me focus opleverde was mijn concentratie vaak ver te zoeken. Ook mijn geduld was nog sneller op dan normaal. Ik ervaar ineens minder stress. De enorme onrust en het gehaaste gevoel is (afhankelijk van de stapel werk) een stuk minder.

Van drie koffie per dag, naar maximaal drie koffie per week

Wanneer drink ik koffie?

Als ik daar echt zin in heb! Liever niet direct na het ontbijt, want ik ben er dus achter gekomen dat ik daar echt van ga stuiteren. Soms heb ik na de lunch zin in een koffietje, dan gun ik mezelf dat. Wanneer ik in het weekend ergens wat ga drinken en ik zie dat ze de koffiebonen zelf malen én de melk zelf op schuimen, dan ga ik zeker voor een cappuccino.

Heb jij wel eens geprobeerd te minderen?

Liefs Hanneke

Ervaar jij ook een onrustig gevoel, wat wellicht niet (alleen) aan koffie ligt? Lees dan ook 5 signalen dat je vaker moet ontspannen.

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram

Waarom ik minder koffie ben gaan drinken

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.