Je bekijkt nu Wanneer heb je een coach nodig?

Wanneer heb je een coach nodig?

Wat is het punt waarop jij besluit een afspraak te maken met een coach? Wanneer heb je een coach nodig? En wat is nodig? In dit artikel leg ik je uit wanneer je een coach nodig hebt, maar misschien belangrijker nog waarom jij jezelf een coach zou moeten gunnen.

Wanneer heb je echt een coach nodig?

Als je vastloopt. Als je steeds maar in hetzelfde (ellendige) cirkeltje zit te redeneren en je er niet meer uit komt. Dan kan een coach je enorm helpen om even afstand te nemen van de situatie en om even uit te zoomen. Dit zorgt ervoor dat je waar jij tegenaan loopt vanuit een ander perspectief kunt bekijken en dat je ook weer ruimte hebt om mogelijke andere oplossingen te zien. Het inschakelen van een coach zorgt ervoor dat jij ruimte krijgt in je hoofd om weer out of the box te denken.

Een coach via je werkgever

Ben je in loondienst dan is het in veel gevallen mogelijk om een coach te krijgen op kosten van je werkgever. Waarom zou je werkgever dat doen? Een week ziekte is al duurder dan een heel coachtraject! Binnen veel bedrijven is daarnaast een budget voor opleiding en persoonlijke ontwikkeling, coaching valt daar ook onder. Het is helemaal niet gek om bij je werkgever aan te geven dat je hier behoefte aan hebt. Dit is veel krachtiger dan te wachten tot je werkgever het jou aanbied, omdat ze zien dat je dagelijks met je ziel onder je arm binnen komt op je werk. Bij sommige bedrijven hebben ze een samenwerking met één of meerdere coaches, maar vaak staan werkgevers ook open voor eigen inbreng. Als jij gaat werken met een coach waar jij een goed gevoel bij hebt is de kans op een succesvol traject namelijk het grootst.

Wanneer heb je een andere professional nodig?

Coach is geen beschermd beroep, dus iedereen kan zich coach noemen. Het is mooi dat je mensen kunt helpen als je zelf een bepaalde ervaring hebt. Dat aanvullen met een opleiding is als je het mij vraagt nog mooier. Als jij super goed ben in het stellen van de juiste vragen dan kun je een hele goede coach zijn. Zoals bij ieder beroep is het belangrijk dat je de grenzen ervan kent. Een bakker maakt geen verse pasta en een plastisch chirurg waagt zich niet aan een hartoperatie. In mijn geval is dat heeft iemand last van stressklachten of zijn die zelfs gegroeid tot een burn-out, dan ga ik graag met iemand in gesprek. Eerst om te kijken of het een match is en om te ervaren of we er beide vertrouwen in hebben dat dit een succesvol traject kan worden. Heeft iemand last van depressieve klachten, suïcidale gedachten of andere symptomen die het vermoeden hebben van een volgens de DSM psychiatrische aandoening, dan is doorverwijzing naar de huisarts de enige juiste keuze! Ga als coach niet zelf labels plakken. Spreek enkel het vermoeden uit dat een coach op dit moment niet de juiste hulpverlener is. Ook al heb je nog zo’n groot hart, je kunt niet iedereen helpen als coach. Dat moet je dus ook niet willen!

Wanneer zou jij jezelf een coach moeten gunnen?

Wat is nou het moment om een coach in de arm te nemen? Als je met jezelf in de knoop zit? Dat kan, maar je kunt het ook ver voordat je dat punt bereikt doen. Neem een coach in de arm als jij wilt groeien als persoon op een bepaald vlak. Of je nou relaxter in het leven wilt staan of je business wilt laten groeien, het zijn mooie redenen om jezelf een coach te gunnen. Gun het jezelf om met iemand samen uit te zoomen. Gun het jezelf om sneller stappen in je groei. Laat iemand je spiegelen en je de juiste vragen stellen, je zult er in hoger tempo van groeien als mens. Zie het als de APK van je auto, routine onderhoud. Iets wat je uitvoert en checkt voordat er iets ‘kapot’ gaat. Zie het als investering in jezelf, om jezelf nog beter te maken.  Gun jezelf die groei, want hulp vragen is zoveel moediger dan alleen ploeteren!

Wil jij minder stressen en meer leven? Dan ben ik misschien wel DE coach voor jou. Check het aanbod coaching om de mogelijkheden te bekijken. Wie weet spreken we elkaar snel!

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Wanneer heb je een coach nodig?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.