Je bekijkt nu Werk loslaten in het weekend – 5 tips

Werk loslaten in het weekend – 5 tips

Werk loslaten in het weekend, dat is voor veel mensen een hele opgave. Met deze vijf tips lukt het mij om van het weekend te genieten, zonder dat ik met mijn hoofd het hele weekend nog aan het werk ben.

Als ondernemer sta je altijd aan

Hoe vaak het wel niet gezegd wordt dat je als ondernemer altijd aan staat. Hoe harder jij dit gelooft, des te meer zal het werkelijkheid worden. Dit geeft je namelijk een vrijbrief om maar niet meer af te schakelen. Natuurlijk kunnen er spontane ideeën ontstaan, die mogen er zijn. Graag zelfs, want spontane ideeën zijn meestal de beste. Dat je altijd aan staat of altijd bereikbaar moet zijn als ondernemer, daar ben ik het absoluut niet mee eens.

Werk loslaten in het weekend – 5 tips

Zorgen dat ik alle dingen die ik nog moet doen/onthouden opschrijf

Je brein is niet gemaakt om to do’s te onthouden. Dit kost enorm veel van je werkgeheugen en je hoofd raakt er dus vol van. Niet anders dan bij een computer functioneer je niet goed als je te veel werkgeheugen verbruikt. Om dingen ook echt te onthouden speel je eigenlijk de hele tijd ‘ik ga op reis en ik neem mee…’ met jezelf. Kortom, schrijf zo veel mogelijk op. Alles wat jij buiten je hoofd bewaart raakt niet kwijt.

Zet notificaties uit

Zet notificaties van je mail, groepsWhatsApps, social media, het weer, het nieuws eigenlijk alles wat je maar kunt bedenken uit. Iedere ping, tril of een rood bolletje op je scherm triggert iets in je hoofd, het zorgt voor onrust. Heb je een werktelefoon? Weg dat ding. Buiten werktijd hoef je niet altijd bereikbaar te zijn. Duidelijkheid scheppen over de momenten waarop jij reageert bij de mensen met wie je nauw samenwerkt kan hier ook enorm bij helpen.

Gebruik een weekplanner

Zelf werk ik met de combinatie van een digitale agenda en een weekplanner. Mijn digitale agenda heb ik altijd bij me. In mijn weekplanner vul ik in wanneer ik welke afspraken heb, maar ook wanneer ik aan welke taak ga werken en ik plan mijn privé dingen. Dat hoeven niet eens afspraken te zijn, maar kan ook een taak in huis zijn of even tijd voor mezelf. Daarnaast helpt het werken met een planner om prioriteiten te stellen en to-do’s echt af te vinken.

Een afspraak met jezelf is ook een afspraak!

Scoor hier een weekplanner en sla direct een slag om werk los te laten in het weekend.

Ruim je werkplek op

Is het tijd om weekend te vieren? Klap je laptop dicht en ruim hem op. Zorg dat je werkplek niet opgesteld staat in je woonkamer. Al helemaal niet in je slaapkamer, dat is de plek om tot rust te komen. Kan het niet anders? Zorg dan dat je zoveel mogelijk opbergt en werk niet meer in het oog springt zodra je de deur open doet. Als je letterlijk afstand kan doen van je werk dan zal dat in je hoofd ook makkelijker gaan.

Stuur jezelf e-mails met wat je nog te binnen schiet

Schiet je nog wat te binnen? Stuur jezelf een mailtje naar je werkmail, dan kom je het wel weer tegen zodra je aan het werk gaat. Het is uit je hoofd en het ligt ergens vast, kortom je kunt rustig verder gaan met van je weekend genieten. Zorg dat je werkmail en je privé mail niet in dezelfde app op je telefoon binnen komen.

Blijft je hoofd overuren draaien?

Ga iets doen waarbij je contact maakt met je lijf. Wandelen, sporten, koken, dansen, tuinieren, even op een spijkermat liggen of iets anders leuks. Daarnaast vraag ik me met regelmaat af wie gaat er dood als ik alles wat ik in mijn hoofd heb nu niet uitvoer. Precies, niemand. En dat is met de meeste beroepen zo 😉

Doe jij wel wat je leuk vind?

Doen wat je leuk vindt zorgt ervoor dat je met veel plezier aan het werk gaat. Ook heb ik gemerkt dat dit ervoor zorgt dat je het met een tevreden gevoel weer los kunt laten. Vind jij werk loslaten in het weekend lastig omdat de vraag ‘is dit het nou?’ maar door je hoofd blijft zoemen? Check dan hoe je met mij samen kunt werken.

Werk loslaten in het weekend

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.