Het werkgeheugen van je hoofd kan net als dat van je computer te vol raken. De uitkomst is hetzelfde, alles gaat trager en je loopt soms vast. Het leuke aan een computer is dat we daar nog kunnen kiezen voor forceer stop/Ctrl+alt+delete en dat we daar soms alweer een tijdje mee vooruit kunnen. In ons hoofd werkt even opnieuw opstarten niet. Om alles op orde te krijgen zullen we toch echt over moeten gaan op defragmenteren oftewel de schijf opruimen. In dit artikel leg ik je uit hoe jij de schijf in je hoofd opruimt, maar vooral ook hoe je het opgeruimd houdt!
Hoe merk je dat het werkgeheugen van je hoofd vol is?
Als het werkgeheugen van je hoofd te vol zit kan er eigenlijk niks meer bij. Je bent vergeetachtig, prikkelbaar en vooral druk in je hoofd met alles wat je nog moet en niet mag vergeten. Als je last hebt van chronische stress dan is je schijf eigenlijk kleiner en raakt je hoofd dus nog sneller vol. Daarnaast kan het proberen te onthouden van dingen ook stress opleveren. Je vertrouwt je eigen hoofd niet meer en gaat jezelf ook nog eens controleren, wat ook weer capaciteit kost om daar aan te denken. Je hoort het al, een neerwaartse spiraal is ingezet.
Ons hoofd is niet gemaakt dingen te onthouden
Wat ons hoofd prima kan is herinneringen opslaan aan die prachtige reis van drie jaar geleden. Als je een boodschappenlijstje van zes artikelen probeert te onthouden moet je daar veel moeite voor doen. Je werkgeheugen is dan snel vol, dus als het je al lukt om die zes artikelen te onthouden dan weet je vast niet meer of je de deur wel op slot hebt gedraaid. Het beste wat je kunt doen is accepteren dat ons hoofd hier niet voor gemaakt is en dingen elders vastleggen. Dat geeft een hoop rust!
Schrijf dingen op en zorg voor overzicht
Gebruik apps als notities, Trello of maak een WhatsApp groep met jezelf (maak een groep aan met jezelf en iemand anders, verwijder die ander weer). Ook het maken van voice memo’s en het instellen van reminders reminders geeft rust in je hoofd. Komt er ineens nog een to do in je hoofd naar boven op een moment dat je er niet op zit te wachten? Stuur jezelf een e-mail, dan is het uit je hoofd. Ga op onderzoek uit wat voor jou de manier is die werkt, maar ik wil je daarin alvast meegegeven dat het belangrijk is om geen oneindige lijsten te maken met dingen die je moet. Als de lijsten te lang worden bevries je, zo wordt die lijst alleen maar langer in plaats van korter.
Maak het behapbaar wat je op een dag doet
Of dit nu gaat om werk of dingen die je privé moet doen, maak het behapbaar. Het kan geen kwaad om die 57 to do’s eens onder elkaar te zetten die nog in je hoofd zitten. Ga jij die lijst van boven naar beneden afwerken dan kan het nogal demotiverend werken. Je kunt je to do’s ook op post-it’s schrijven die je letterlijk weg doet als een taak voltooid is. Het belangrijkste zorg dat je overzicht creëert, een planning maakt en je to do’s verdeelt over de week. Leg de lat niet te hoog. Verwacht niet van jezelf dat jij een dag kunt werken met reistijd van een uur enkele reis, de ramen kunt wassen, met een vriend(in) kunt eten en nog tijd neemt om een boek te lezen. Accepteer dat er 24 uur in dag zitten, probeer niet om je horloge in te halen. Dit veroorzaakt stress, teleurstelling en omdat je niet in het moment leeft vergeet je ook nog eens te genieten.
Ik pleit echt voor een weekplanner. Hierop zet je niet alleen je afspraken zoals in je (digitale) agenda, maar ook je to do’s. Verspreid die to do’s over de dagen. Zo heb je prioriteiten gesteld en heb je overzichtelijk wat je te doen staat.
Neem pauzes
Een pauze lang op je telefoon kijken is voor je hoofd geen pauze. Even naar buiten, wandelen of gewoon even bewust wachten in een rij. Laat je brein even met rust. Je hoofd heeft dit nodig om prikkels te verwerken. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je merkt dat je hoofd blijft malen in de nacht. Een pauze is dus geen overbodige luxe en al helemaal niet zonde van je tijd.
Pauzes zijn niet optioneel, het is een must voor je hoofd
Doe regelmatig even helemaal niks
We willen allemaal zo veel in ons leven dat we niet meer weten wat het is om ons te vervelen. Toch is niks doen, lummelen of je vervelen een hele goede bezigheid. Dit kan ook in de vorm van puzzelen, kleuren of in de natuur wandelen. Het belangrijkste, het hoeft geen doel of eindresultaat op te leveren. Het zorgt er namelijk voor dat je hoofd alles weer rustig op een rijtje kan krijgen en dat je creativiteit opnieuw kan bruisen. Succes met het opruimen van je hoofd!
Vind je het fijn als ik je help met orde scheppen? Boek dan een inspiratiegesprek, dan gaan we samen aan de slag.
Fijn artikel! Herkenbaar, als het druk wordt, is het in je hoofd veel minder helder en vergeet ik dingen sneller. 😉 Een weekplanner is inderdaad zo fijn. Ik werkte eerst met een ellenlange to do list, maar verdeel het tegenwoordig over mijn werkdagen. Elk dag zet ik een paar grote taken voor mezelf uit en die vul ik aan met kleine karweitjes. Pauze nemen wanneer het druk is, is wel echt een punt van aandacht. 😉
Mooi dat je er toch nog een aandachtspuntje uit hebt weten te halen, maar top dat je al een hele hoop punten in de loop der tijd hebt verbeterd ??