Je bekijkt nu WhatsApp moe, soms ben ik er echt klaar mee!

WhatsApp moe, soms ben ik er echt klaar mee!

Voor mijn werk ben ik veel online via allerlei kanalen. Dan denk je alles bij te hebben gewerkt dan is er nog WhatsApp met die bijna honderd gemiste berichten. Op zo’n moment ben ik echt WhatsApp moe en heb ik helemaal geen zin meer om sociaal te zijn. Ik ben veel online, te veel eigenlijk, maar soms wil je wel gewoon dom scrollen maar niet de hele tijd interactie. Dat kost voor mijn gevoel nog meer energie. Het cijfertje bij het WhatsApp icoon laat me regelmatig het gevoel hebben dat ik iets moet. Van wie eigenlijk?

Vroeger, toen we nog betaalde per bericht

Toen een SMS nog € 0,23 per stuk kostte dacht je wel drie keer na over wat je zou sturen. Ik ging heel spaarzaam om met mijn beltegoed. Ik verdeelde dit netjes over een maand. Nooit was ik die persoon die geen beltegoed meer had. Ik had met mezelf strikte afspraken over hoeveel van mijn verdiende geld eerst met een krantenwijk en later in de supermarkt ik van mezelf uit mocht geven aan beltegoed. Bij de invoering van de SMS bundel kon ik mijn geluk niet op. Ik hoefde niet meer zo lang te puzzelen of al mijn woorden wel in één berichtje zouden passen. Daarna kwam mobiel internet en WhatsApp, wat een feest! Nu ik dit uittyp ga ik me niet jonger voelen (lees: een oma die tegen haar kleinkinderen praat). In tussentijd vervloek ik al die berichten regelmatig. Waar ik eerst super blij was met een berichtje, ben ik nu soms vooral heel blij dat ik even geen berichten krijg. Met vlagen ben ik behoorlijk WhatsApp moe en heb ik eigenlijk helemaal geen zin om het allemaal te lezen en ook nog te reageren.

Binnen hoeveel tijd reageren op een WhatsApp bericht?

We horen een ping en vliegen naar onze telefoon. Althans als we er al niet bovenop zaten. Blauwe vinkjes, maar nog niet gereageerd? Stress! De verwachting die een ander heeft schep je zelf. Als jij iemand bent die altijd direct reageert dan zullen anderen dat ook van je verwachten. Stop dus met die verwachting scheppen, je hoeft niet direct te reageren. Jij bent de regisseur van je eigen leven, niet je telefoon. Dus binnen hoeveel tijd je moet reageren? Dat bepaal je zelf. Als iemand je echt nodig heeft dan is het WhatsApp niet het medium, iemand die wat urgents te melden heeft belt je wel.

Als het dringend is bellen ze je wel!

Stop met 24/7 stop online zijn!

Telefoon even niet bij de hand? Geen probleem, je kunt berichten ook op je smartwatch binnen laten komen. Ik heb wel een smartwatch, maar de berichten komen er bewust niet op binnen. Als ik niet met mijn telefoon bezig wil zijn heb ik die berichten ook niet nodig. We zijn continue online. Vanaf het moment dat de wekker gaat tot aan wanneer we al in bed liggen. We krijgen vierkante ogen van naar ons scherm staren en doen ons hoofd tegoed aan meer prikkels dan we op een dag kunnen verwerken. Dit beïnvloed onze slaap en levert stress op. De stress die hele dagen online zijn veroorzaakt heeft zelfs een naam, technostress. Jij bent de regisseur. Stop je telefoon verslaving en leg je telefoon zeker een uur voordat je gaat slapen weg. De hele dag op dat beeldscherm staren beïnvloed de kwaliteit van je slaap, maar ook je slaap waak ritme waardoor je wellicht dagelijks te lang op de bank blijft hangen.

Concreet, wat doe je als je WhatsApp moe bent?

Herken jij het om af en toe even WhatsApp moe te zijn? Beperk de prikkels dat is echt veruit de beste tip. Je hoofd moet bij elk bericht wat je leest taak switchen, iets waar we helemaal niet zo goed in zijn en wat ons veel energie kost. Heb je geen zin in continue interactie, reageer dan niet direct. Beantwoord al je berichten ineens (of alleen de voor jou belangrijkste), zodat het je niet continue afleidt. Dit doe je het snelste via de computer door naar de webversie van WhatsApp te gaan of door de app op je computer te installeren. Ja die app kan ook gewoon afgesloten als je hem niet gebruikt. Lekker rustig!

Tips als je even klaar bent met al die notificaties

  • Zet notificaties van groepsberichten uit
  • Zet je telefoon op stil, iets drastischer; vliegtuigstand
  • Laat bericht notificaties niet op je smartwatch binnenkomen
  • Maak regelmatig een wandeling zonder telefoon

Of je mij vanaf nu beter geen berichten meer kunt sturen?

Jawel, zeker wel. Maar verwacht niet dat ik altijd binnen een minuut reageer. Ik vind het ontvangen van berichten ook heel leuk en fijn om verbonden te blijven met de mensen die ik niet zo vaak zie. Na een drukke werkdag met eindeloos veel telefoontjes, gesprekken via videobellen, mails, Slack berichten en Instagram DM’s ben ik soms gewoon even helemaal klaar met online zijn. Stuur je me een bericht, ik reageer met liefde. Maar wel als het mij uit komt. Voor belangrijke dingen of spontane borrelplannen mag je me natuurlijk altijd bellen!

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

WhatsApp moe, soms ben ik er even klaar mee

Dit bericht heeft één reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.