Je bekijkt nu Zet jezelf op één zonder egoïstisch te zijn

Zet jezelf op één zonder egoïstisch te zijn

Ben jij tevreden als de rest van de wereld dat ook is? Onzin! Zet jezelf op één, dan pas kun je echt gelukkig zijn. Ik neem je mee in hoe jij jezelf makkelijker op de eerste plaats kunt zetten zonder egoïstisch te zijn. Dat is hetgeen waar we bang voor zijn toch?! Om egoïstisch gevonden te worden. Ik zou jezelf op één zetten eerder zien als een eerste levensbehoefte die hoort bij goed voor jezelf zorgen, net als tandenpoetsen en gezond eten.

Maak jezelf prioriteit

Ben jij altijd bezig met wat anderen van je vinden? Sta jij altijd klaar voor anderen ook als je momenten voor jezelf daardoor keer op keer aan de kant moet zetten? Dan staat je wat te doen. Ga prioriteit maken van jezelf en waar jij energie van krijgt. Voor anderen zorgen en jezelf wegcijferen kan even, maar dit blijf je niet volhouden. Daarnaast kun je pas echt goed voor anderen zorgen als je eerst goed voor jezelf zorgt. Het is niet anders dan in het vliegtuig, eigen zuurstofkapje eerst voordat je een ander helpt. Denk je dat je anderen gelukkig maakt door wat jij allemaal doet? Dit maak je jezelf wijs, iedereen is verantwoordelijk voor zijn/haar eigen geluk. Die last hoef jij niet te dragen voor een ander. Kortom je mag gaan werken aan jouw eigen geluk.

Doe waar jij energie van krijgt

Goed voor jezelf zorgen dat betekent tijd maken voor wat jij belangrijk vindt en waar jij energie van krijgt. Dus ga eens na welke oude hobby ben je in de loop der tijd uit het oog verloren? Kom jij helemaal tot rust van een (online) lesje yoga? Zou je meer willen lezen of mediteren maar maak je daar eigenlijk te weinig tijd voor? Hou je ervan om een flink stuk te wandelen. Zet jezelf op één en ga dit eerst inplannen in je agenda. Claim die tijd voor jezelf, plan alle moetjes daar omheen. Niet vergeten, een afspraak met jezelf is ook een afspraak.

Een afspraak met jezelf is ook een afspraak

Maak de mensen om je heen duidelijk dat jij beter voor jezelf gaat zorgen

Geef bij de mensen om je heen aan dat jij meer tijd voor jezelf nodig hebt en die dus gaat nemen. Jij bent nog steeds een vriend(in) of partner die altijd klaar staat, maar jij gaat geen anderen meer helpen ten koste van jezelf. Door dit uit te spreken aan de mensen die dichtbij je staan maak je het jezelf ook makkelijker om een keer ‘nee’ te zeggen. Veel mensen cijferen zichzelf weg, dus grote kans dat de mensen om je heen jouw besluit alleen maar heel krachtig en inspirerend vinden.

Ken je grenzen en geef die aan

Je grenzen aangeven, dit is het lastigste stuk van dit hele plan. Dit betekent dat je soms wat tegengas moet geven, misschien wel dat je mensen teleurstelt als je hun verzoek niet (direct) inwilligt zoals ze van je gewend waren. Weet waar jouw grenzen liggen, om hierachter te komen is naar je gevoel leren luisteren belangrijk. Als jij weerstand of tegenzin voelt dan is de kans groot dat je er verstandig aan doet je grens te stellen. Doe niks omdat je er enkel een ander tevreden mee maakt, om van het gezeur af te zijn of omdat jij je schuldig voelt als je ‘nee’ zegt. Ga het proberen en je zult merken dat het uiteindelijk voelt als overwinning als jij je grenzen aangeeft.

Ben jij iemand die geen ‘nee’ kan zeggen?

Denk jij nu ja maar ik ben iemand die geen nee kan zeggen? Onzin, jij hebt jezelf wijs gemaakt dat je geen ‘nee’ kunt zeggen, omdat je dat tot nu toe te weinig hebt gedaan. Jij hebt jezelf in het hokje geplaatst van mensen die niet voor zichzelf op komen. Om deze mindset te veranderen raad ik je aan deze podcast te luisteren.

Zet jezelf op één, maar blijf betrokken bij anderen

Je zet jezelf op één dat wil helemaal niet zeggen dat je niet meer betrokken bent bij anderen. Je zegt misschien niet meer op iedere afspraak of taak zomaar ja, maar je blijft dezelfde persoon. Jij toont nog steeds interesse in anderen. Vrienden kunnen nog steeds bij jou terecht voor een luisterend oor. Als jij genoeg tijd en energie steekt in jezelf, dan voel je je goed en heb je de mensen in je leven meer te bieden.

Als het een keer anders loopt is niet direct alles mislukt

Laat jij je sportmoment toch een keer schieten om werk af te maken? Laat jij je toch overhalen ergens mee heen te gaan waar je eigenlijk geen zin in hebt? Veroordeel jezelf niet. Laat het er zijn. Ga op onderzoek uit waarom jij toch weer in deze voor jou bekende valkuil bent getrapt. Zet jezelf op één is een mooi streven, maar niet iets wat in één keer lukt. Verwacht dat ook niet, want juist dan leer je meer over jezelf en je eigen gedrag.

Zet jezelf op één en vraag hulp!

Vind jij het lastig om jezelf écht op één te zetten en om de lat wat lager te leggen? Dan kan dat het genieten van het leven in de weg staan en ik gun het jou om maximaal te genieten. In paar gesprekken kan ik jou op weg helpen om in stapjes steeds beter voor jezelf te leren kiezen en uit te vinden wat jou nou echt gelukkig maakt in het leven. Check of coaching wat voor jou is. Heb je nog vragen of wil je even gratis en vrijblijvend kennismaken? Stuur me een berichtje.

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Zet jezelf op één

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.