Je bekijkt nu Zwangerschapsverlof als ZZP’er, zo zorg je voor inkomen

Zwangerschapsverlof als ZZP’er, zo zorg je voor inkomen

Kan je eigenlijk wel met zwangerschapsverlof als ZZP’er? Natuurlijk ligt het aan je financiële situatie, maar ik ben absoluut voorstander dit wel te doen. In dit artikel lees je hoe ik dit aan ga pakken en hoe ik het financiële gat wat ontstaat (een beetje) hoop op te vullen.

De Zelfstandige en Zwanger-regeling

Als zelfstandige is er een regeling vanuit het UWV waardoor je toch een beetje inkomen hebt tijdens je zwangerschapsverlof. Vanaf 24 weken zwangerschap kun je een aanvraag indienen voor een ZEZ-uitkering.

De hoogte van de ZEZ-uitkering

Indien je voldoet aan de voorwaarden dat je 1.225 uur per jaar werkzaam bent binnen je bedrijf dan krijg je volledige ZEZ-uitkering toegekend door het UWV. Deze uitkering is gelijk aan het wettelijk minimumloon. Daar moet je natuurlijk nog belasting over betalen. Kortom, het is geen vetpot en voor veel mensen lager dan het salaris wat ze zichzelf normaal uitkeren. Ik hoor dan ook veel ondernemers klagen over de hoogte van de uitkering. Natuurlijk is het ook ergens gek dat je als zelfstandige het minimumloon krijgt en als je in loondienst werkt betaald het UWV ook jouw zwangerschapsverlof aan je werkgever, echter krijg je dan wel een vol salaris. Werk je minder dan die 1.225 uur, dan bepaalt het UWV waar jij naar rato recht op hebt.

Wat kun je doen om voldoende inkomsten te hebben tijdens je zwangerschapsverlof als ZZP’er?

Natuurlijk hakt het er flink in als je ineens maar iets van € 1.400 tot € 1.500 netto ontvangt (ik ga hier uit van geen loonheffingskorting toepassen). Hier kunnen de meeste mensen hun vaste lasten niet van betalen.

Korter zwangerschapsverlof nemen als ZZP’er

Ik wil deze optie eigenlijk helemaal niet noemen, maar ik zie het toch met regelmaat gebeuren dat ondernemers doorwerken tot aan de bevalling. Enerzijds snap ik het, anderzijds is het naar mijn mening niet goed voor je. Daarnaast deze tijd kun je nooit meer over doen. Daarnaast zijn de verlofregels in Nederland al helemaal niet zo ruim opgezet. Dus mocht je dit lezen en deze optie in overweging nemen, denk eens na over andere opties hieronder.

Sluit tijdig een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering af

Er zijn arbeidsongeschiktheidsverzekeringen die ook uitkeren bij zwangerschap. Aangezien er een wettelijke verplichting komt om een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) te hebben kun je jezelf er maar beter in verdiepen. Het afsluiten van een AOV die ook uitkeert bij zwangershapsverlof en zwangerschapsgerelateerde ziekte (want je weet maar nooit) kan zorgen dat jij onbezorgd met zwangerschapsverlof kunt als ZZP’er. Let op: veel AOV’s moet je al 1 of 1,5 jaar voor de uitgerekende datum afgesloten hebben. Let bij het afsluiten ook op het aantal wachtdagen. Verdiep je op tijd in een arbeidsongeschiktheidsverzekering en check de voorwaarden goed.

Een buffer opbouwen

Je hebt (in de meeste gevallen) zeker zo’n zeven tot acht maanden voor je verlof waarin je weet dat er een kindje aan komt, dus ook die periode om een buffer op te bouwen. Heb je een kinderwens? Begin met het opbouwen van je buffer voordat het zover is. Mocht jij je toch niet top voelen tijdens je zwangerschap, dan ontstaat er niet direct financiële stress.

Een financiële afspraak maken met je partner

Laat ik voorop stellen dat ik absoluut voorstander ben van financiële voor jezelf kunnen zorgen, maar in de meeste relaties is het geen kwestie van kiezen wie het kind zal dragen en baren. Wellicht krijg ik nu een hoop feministen in mijn nek maar ik zet deze optie er toch bij. Een kind krijgen doe je in de meeste gevallen niet alleen. Dus indien je een vaste partner hebt met wie jij een kindje krijgt bespreek je financiën. Is het realistisch dat je net zoveel bij blijft dragen gedurende je verlof? Of is het mogelijk dat je partner tijdelijk wat meer bijdraagt? Maak het bespreekbaar, jullie doen dit samen.

Zorg dat je ‘passief’ inkomen genereert

Klinkt zo lekker hè passief inkomen, maar helemaal passief is het nooit. Je zult altijd inspanning moeten leveren om te zorgen dat iets later geld oplevert. Laat je dus niks wijs maken door allerlei online guru’s. Wel kun je voor je met zwangerschapsverlof gaat zorgen dat je bijvoorbeeld een cursus of product lanceert wat zorgt voor inkomsten tijdens je verlof. Natuurlijk wel belangrijk dat wat jij te bieden hebt onder de aandacht blijft komen van potentiële kopers, dit kun je bijvoorbeeld doen door in te zetten op social media advertenties.

Hoe zorg ik dat ik inkomsten heb tijdens mijn zwangerschapsverlof als ZZP’er?

Ik ga er vanuit dat ik recht heb op een volledige ZEZ-uitkering. Daarnaast heb ik een AOV die ook geld uitkeert tijdens zwangerschapsverlof, de voorwaarden zijn echter niet heel transparant waardoor ik nog geen zicht heb op de hoogte daarvan. Daarnaast vraag ik me af van welke jaarcijfers ze uitgaan, ook dat zal nogal een verschil maken in de hoogte van de uitkering. Ik heb een buffer opgebouwd om mijn ontbrekende salaris aan te vullen. Daarnaast verkoop ik al een aantal jaar sets met intentiekaarten en heb ik sinds kort ook een set affirmatiekaarten die ik online verkoop. Ik doe de verzending zelf, dus helemaal passief is dit niet. Maar ik weet dat mijn familie ook een rondje postkantoor voor me kan doen. Ik verwacht dus dat het financieel gezien helemaal goed moet komen tijdens mijn verlof. Zo niet, dan weet ik dat mijn partner met alle liefde tijdelijk net wat meer bij wil dragen.

Heb jij nog meer tips om jezelf te verzekeren van inkomsten tijdens je zwangerschapsverlof als ZZP’er? Laat je horen in de comments!

Liefs Hanneke - blog

P.S. wil je weten wat ik zoal tijdens mijn verlof heb gedaan? Volg me op TikTok.

Inkomen zwangerschapsverlof als ZZP'er

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.