Je bekijkt nu Mijn 3 favoriete manieren om tot rust te komen

Mijn 3 favoriete manieren om tot rust te komen

Sommige mensen zijn echt een ster in niks doen, mij blijft het moeite kosten. Ik moet bewust even een time out nemen en me bedenken dat ontspanning echt nodig is. Even niks hoeven, niks doen en mezelf de tijd geven echt tot rust te komen. Voelen dat je hoofd niet meer op volle toeren draait en je spieren wat minder gespannen staan, dat is voor mij ontspanning.

Waarom is het nodig om tot rust te komen?

Je lichaam en met name je hoofd heeft het echt nodig, even niks. Dan pas heeft je hoofd de rust alle prikkels die we continue binnen krijgen te verwerken. In werkelijkheid slaan we ontspanning en dus echt even tot rust komen structureel over of besteden we er in ieder geval te weinig aandacht aan. We hebben massaal last van stressklachten, een slechte nachtrust, vastzittende spieren, andere vage klachten, overspannenheid en burn out. Als je niet voldoende tijd neemt om tot rust te komen krijg je er gegarandeerd last van. Vaak heb je het pas door als het aan de late kant is. Wil je deze signalen herkennen lees dan de vijf signalen dat je vaker moet ontspannen. Ik heb de afgelopen tijd hard gewerkt aan leren ontspannen, dus ik deel mijn drie favoriete manieren om tot rust te komen. Zo word ik weer even helemaal zen.

 1. Een dagje wellness

  Een dagje wellness is echt de beste van deze drie manieren om te ontspannen, het is net een mini vakantie. Waarom noem ik het wellness en geen sauna? Omdat ik meestal maar twee keer tien minuten in zo’n warme saunacabine zit. Tijdens een dagje wellness heb je de tijd om echt eens bij te praten, lekker te lunchen, lang te douchen, een boekje te lezen of even in slaap te vallen. Je bent verplicht even offline, omdat je telefoon mag niet mee naar binnen mag. In het begin voelt het misschien alsof je één van je ledematen achter hebt gelaten in een locker. Daarna kom je erachter hoe lekker rustig het eigenlijk is zonder al die prikkels in de vorm berichtjes, meldingen en herinneringen. Ben jij echt als de dood om in je blote billen te lopen of om blote billen te zien? Vrijwel iedere sauna heeft vaste badkledingdagen.

 2. Een feel good serie of film kijken

  Kopje thee, kaarsjes aan, telefoon weg en onder een dekentje tv kijken. Een heerlijke manier om even alles om je heen te vergeten. Ik kies het liefste iets waarvan ik bij voorbaat weet dat het goed afloopt en waar niet al te veel actie en geweld in voorkomt. Bij ieder schot stuiter ik van de bank, omdat ik toch steeds weer schrik. Mijn favorieten (lees: guilty pleasures) zijn Nederlandse films en series, omdat je zo min mogelijk inspanning kost om het te volgen. Zorg dat je wat drinken en wat lekkers binnen handbereik hebt, zodat je geen tien keer op hoeft te staan. Het lastigste puntje, leg die telefoon echt uit het zicht, anders ontspan je nooit.

 3. Een meditatie met behulp van een app

  Mediteren klinkt behoorlijk zweverig, in werkelijkheid valt het nogal mee. Het is gewoon een oefening om te ontspannen. Mijn favoriete moment is in de avond, vlak voor het slapengaan. Een meditatie app kan je enorm helpen, een rustige stem die je vertelt waar jij je aandacht heen moet laten gaan. Door je bijvoorbeeld heel duidelijk te focussen op je ademhaling is er even geen ruimte meer voor die andere honderd gedachten die je hebt. Deze verdwijnen even waardoor het mij enorm helpt echt tot rust te komen en mijn hoofd uit te schakelen voor het slapen gaan. Het is echt het proberen waard. Als je het regelmatig doet ga je merken dat het je steeds makkelijker af gaat. In een app kun je een oefening kiezen met een doel en tijdsduur naar keuze. De apps die ik gebruik zijn Meditation Moments en VGZ Mindfullness.

Het liefste zou ik als nummer vier een warm bad toevoegen, maar daar moet ik nog even voor sparen. Wat is jouw favoriete manier om tot rust te komen?

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram

Mijn 3 favoriete manieren om tot rust te komen

Dit bericht heeft 6 reacties

 1. Ria

  Ik leerde mijn kinderen aljong te proberen alleen aan hun grote teen te denken, dat vereist zoveel concentratie dat het hoofd vanzelf rustig wordt. Ze hadden er net zoveel profijt van als ikzelf en voelt zeker voor jongeren dan niet als iets zweverigs.

  1. Hanneke Kuipers

   Wat een goed idee! Ik denk zeker dat je er extra profijt van hebt als je dit op jonge leeftijd al leert.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.