Je bekijkt nu Hoe zweverig is yoga?

Hoe zweverig is yoga?

Over yoga hebben veel mensen een vooroordeel, het is zweverig en voor halve hippies. Keer op keer heb ik geprobeerd mijn matje te laten vliegen, helaas bleef ik steeds met beide benen op de grond.

Onzichtbare chakra’s

Je hebt vast ooit van chakra’s gehoord, de kans dat je daar afhaakt bij yoga snap ik dan ook wel. Volgens de Indiase leer zijn er zeven chakra’s dit zijn zeven draaiende lelie’s van energie in je lichaam. Als de chakra’s niet meer verbonden zijn raken we uit balans. Oké, dit verhaal wordt steeds zweveriger. Het is echt een enorme studie, er zijn geleerden die dit allemaal nauwkeuriger en correcter uit kunnen leggen dan ik. Ze zijn wat ondefinieerbaar die chakra’s, ik geloof niet dat een chirurg ooit een chakra heeft gezien, misschien wel gehoord.
Chakra's

Toch denk ik dat theorieën over de energie in het lichaam wel ergens op gebaseerd zijn. Sommige mensen krijgen bij stress hoofdpijn, andere last van de darmen en de volgende last van de maag. Dit is een verstoring van ons lichaam, wat voor plaatje daar dan ook op wil plakken.

De to-do list

Iedereen rent en vliegt de hele dag, omdat dit hoort bij de maatschap waarin we leven. Hebben we klachten, neem maar een pijnstiller. Als we ons eens wat vaker zouden bedenken waar de klachten vandaan komen zouden we ze misschien aan kunnen pakken in plaats van onderdrukken. Denk jij nu, oh heb ik niet nodig? Hoe lang is de to do list in je hoofd? Ja, daar ga je dus. We moeten de hele tijd van alles waardoor we het contact met ons lichaam soms verliezen. We pikken de signalen niet meer op en gaan over onze grenzen.

Luister naar je lichaam

Yoga is een vorm van lichaamsbeweging en ontspanning, dit brengt je terug naar de basis. Je leert luisteren naar je lichaam. De ontspanningsoefening zijn niet zweverig, het kost in het begin wel even moeite. Door ontspanningsoefeningen te doen leer je alle verschillende gedachten die steeds in je hoofd op poppen even in een archiefkastje te stoppen. Door de administratie in je hoofd even op te ruimen slaap je een stuk lekkerder.

Welke vorm yoga?

Er zijn vele vormen yoga, daarom is er altijd wat te vinden wat bij jou (lichaam) past. Bikram yoga, vindt plaats in een ruimte waar de temperatuur 35 – 40 graden is. Hierdoor kun je soepeler bewegen, maar vraag je ook heel van je lichaam waardoor je gaat zweten. Wat ik erg graag eens zou proberen is aerial yoga, hierbij gebruik je een doek waar je in hangt in verschillende houdingen, hiermee train je kracht en souplesse.

Zelfs heb ik hatha yogalessen gevolgd, deze vorm is gericht op het bewust maken van de spanningen in je lichaam. Spanningen maken spieren kort en stijf wat bewegen kan belemmeren. Veel oefeningen die gedaan worden stretchen de spieren. Het gaat er niet om dat je enorm atletisch bent, je doet alles op je eigen niveau. Yoga doe je voor jezelf, niet om aapjes te kijken.

Of er veel verteld wordt over chakra’s en de yoga leer is erg afhankelijk van degene die de sessie geeft. Op de meeste plaatsen is de eerste les gratis of tegen gereduceerd tarief, gewoon een keer proberen dus! Vind je het achteraf toch erg zweverig, laat me even weten waar je bent geweest. Ik droom er al jaren van om te kunnen vliegen.

 

Liefs Hanneke

Volg me op Bloglovin’ | Facebook | Twitter | Instagram

Hoe-zweverig-is-yoga-1

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Marianne daris

    Mooi artikel. Ik was vooral bang om in een groep te komen met mensen die het allemaal al ‘konden’. Toen ben ik naar het ketelhuis in eindhoven gegaan. Daar wordt op 2e en 4e zondag van de maand een uurtje yoga gedaan. Iedereen mag mee komen en je bepaald zelf je bijdrage, ze hebben ruim 500 mensen in de lijst die af en toe een keer gaan (spreek, 2/3/4 keer per jaar). De mix van mensen en een sfeer van altijd goed zorgde ervoor dat ik het toch een keertje ben gaan proberen. P.s. geen gepraat over vanalles, in een groep yoga oefeningen doen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.