Je bekijkt nu 10 signalen dat je niet in het nu leeft
Foto: Lonneke Noordeloos Fotografie

10 signalen dat je niet in het nu leeft

Het leek mij altijd super vermoeiend om de hele tijd alles maar waar te nemen in het nu. Als alle prikkels bij je binnen komen. Signalen dat je niet in het nu leeft heb ik dan ook lange tijd genegeerd. Ik heb het hele land ontelbare keren doorkruist zonder me maar af te vragen hoe ik ergens ben gekomen. Als je niet in het nu leeft dan leef je in je hoofd. Je blijft hangen in het verleden of denkt na over de toekomst zonder werkelijk actie te ondernemen. Je leeft in een wereld waar jij wel kunt piekeren, maar geen invloed kunt uitoefenen. Dat is pas vermoeiend!

Mindful leven is niet zweverig

Doordat we zo enorm druk zijn de hele tijd in ons hoofd zitten raken we verwijderd van ons lichaam. We nemen niet meer waar wat onze zintuigen ons proberen te zeggen. Mindful leven of het beoefenen van mindfulness oefeningen dus niet zweverig. Je leert enkel waar te nemen wat er nu is, zonder daarover te oordelen. Mindful leven of in het nu leven is niets anders dan kunnen ontvangen wat onze zintuigen waarnemen.

Signalen dat je niet in het nu leeft

Ongetwijfeld ga jij jezelf herkennen in een aantal van de onderstaande signalen. Herken jij een hele hoop signalen dat je niet in het nu leeft? Echt, je maakt het leven zo veel stukken leuker als je ermee aan de slag gaat. Genieten van de mooie dingen om je heen en het leven zit namelijk in het nu. Wil je meer genieten dan is het tijd voor een meer mindful leven.

1. Je staat regelmatig op om iets te doen maar weet niet meer wat

Dit is denk ik wel het bekendste voorbeeld. Je staat op om iets te gaan doen of pakken, je loopt de trap op en hebt geen idee wat je ook alweer ging doen. Menselijk, maar ook een teken dat je er totaal niet bij bent met je hoofd.

2. Je rijdt op de snelweg en ineens denk je ‘huh ben ik al hier?!’

Als je onderweg bent weet je niet meer hoe je ergens bent gekomen. Ineens kom je tot de conclusie dat je al bijna op de plek van bestemming bent zonder het door te hebben. Een andere variant is dat er ineens paniek uitbreekt omdat je niet meer goed weet waar je bent en of je dus mogelijk al een afslag hebt gemist.

WhatsApp moe, soms ben ik er even klaar mee

3. Je zit aan je telefoon vastgeplakt

Notificaties van onze telefoon zijn een grote stoorzender op in het nu zijn. Als je hoofd maar blijft malen dan voelt eindeloos scrollen als een aangename afleider van onze gedachten. Echter is het tegendeel waar, nog meer prikkels zorgen uit eindelijk voor nog meer gedachten, nog meer informatie om te verwerken waardoor je hoofd helemaal niet meer ‘uit’ gaat.

4. Je weet niet meer of je een film wel of niet hebt gezien

Als je de film of de serie in start heb je het niet meer scherp of je dit nou al hebt gezien of niet. Het zou kunnen, maar het kan ook lijken op iets anders wat je hebt gezien. Eén ding staat vast, dat wat je hebt gekeken heb je niet met volle aandacht gekeken.

5. Je kunt niet écht genieten

Als je alles altijd maar bezig bent met het verleden of de toekomst is er in je hoofd weinig ruimte om te genieten van het moment. Dankbaar te zijn voor wat er op dit allemaal wel is. Je hoofd zit continue in de wolken, het blijft maar draaien waardoor het zo vol raakt dat je geen energie meer hebt om je te verheugen op en te genieten van de dingen die nu realiteit zijn.

6. Ook ‘s nachts blijft je hoofd non stop malen

Niet in het moment leven betekent continue over het verleden of de toekomst blijven malen. Dingen waar jij nu geen grip op hebt en al helemaal niet van kunt genieten. Als je hier eenmaal in beland bent is de kans groot dat jouw hoofd ook ‘s nachts door gaat wat ten koste gaat van je slaapkwaliteit.

7. Alles wat je doel draagt bij aan een doel in de toekomst

Je doet weinig dingen in het leven, omdat het nu fijn, leuk of ontspannen is. Waar jij je op richt is dat stipje aan de horizon, alles is met een hoger doel. Sparen voor een mooie auto. Hard werken voor die promotie. Afvallen om volgende zomer in bikini te durven. Je blijft altijd nieuwe doelen stellen, dus het hosanna gevoel van ik heb een doel gehaald zul je daarom nooit krijgen. Leer genieten van het proces, want je bent het grootste deel van je leven onderweg naar een doel.

8. Je kunt geen namen onthouden

Zodra je iemands hand los laat weet je al niet meer wat zijn/haar naam is. De ene persoon is beter met namen dan de andere, maar het meeste heeft het nog te maken met echt aandacht hebben voor de ander. Je zult merken dat als je leert in het moment te leven dat jij de naam van mensen ineens wel kunt onthouden.

jezelf controleren

9. Je controleert jezelf voortdurend

Van jezelf weet je super goed dat je niet op je scherpst bent op het moment. Hierdoor weet je ook wat er allemaal mis kan gaan. Staat het gas wel uit? Is de stijltang wel uit het stopcontact? Heb je de deur wel op slot gedraaid? Je controleert jezelf, omdat jij je eigen geheugen niet meer kunt vertrouwen.

10. Het komt niet binnen wat mensen aan je vertellen

Iemand vertelt vol enthousiasme een verhaal, jij doet een poging te luisteren maar het lukt je niet. Vaak val je door de mand, omdat je een vraag stelt over een detail wat je zojuist al is verteld of je niet of amper reageert. Dit kan zeker in huiselijke kring zorgen voor spanningen. Er wordt vaak gedacht dat je geen moeite doet om te luisteren, in praktijk zit je hoofd gewoon te vol.

Herken jij je in deze signalen dat je niet in het nu leeft? Laten we samen eens bekijken hoe je daar verandering in kunt brengen. In het nu is het leven namelijk veel mooier dan in je hoofd!

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn
Signalen dat je niet in het nu leeft
Foto: Lonneke Noordeloos Fotografie

Dit bericht heeft 6 reacties

  1. Jorinde

    Oeh, je slaat de spijker zo op z’n kop. Met periodes kan ik hier echt last van hebben. Dan blijft je hoofd maar malen en voel je dat je er niet “bij” bent.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.