Je bekijkt nu Thuiswerken, zo bewaak je de werk-privébalans
Foto: Lonneke Noordeloos

Thuiswerken, zo bewaak je de werk-privébalans

Het lijkt ideaal, thuiswerken. Je hebt geen reistijd, je kan tussendoor de wasmachine aanzetten en een lekker eitje bakken voor jezelf. Toch kent huis werken ook nadelen, dat begint al bij die was aanzetten. Je werk en privé zijn namelijk minder duidelijk van elkaar gescheiden dan wanneer je naar je werk gaat en ‘s avonds weer thuis komt. Alles loopt door elkaar heen. Voor je het weet ben je niet productief of ben je juist altijd aan het werk. Dat eerste, hoe je effectief thuis werkt daar zijn enorm veel artikelen over. Hoe je zorgt dat je de knip maakt naar einde werkdag wat minder, dus dat is waar ik aandacht aan wil besteden. Het bewaken van de werk-privé balans als je thuis werkt.

Dit artikel is ook te beluisteren als podcast

Mocht je eigenlijk veel liever luisteren dan lezen, ik heb over dit onderwerp ook een podcast opgenomen.

Start je werkdag bewust

Kleed je aan, maak jezelf klaar voor de dag.  Om nou in je pak achter de computer te zitten is wat overdreven, maar de meest succesvolle en productieve dagen waren nooit in je joggingbroek. Start je computer op na je ontbijt. Ik herhaal, na je ontbijt. Je hebt geen reistijd, dus je kunt rustig even ontbijten. Met aandacht eten is goed voor de vertering, verzadiging en een stukje mindfulness in één. Na je ontbijt, als je de vaat op hebt geruimd verplaats jij je naar je werkplek of bouw je jouw werksetting op in de woonkamer. Nu kan de werkdag beginnen.

Je bent geen machine, neem pauzes

Als je op kantoor bent moet je wat verder lopen naar het toilet dan thuis. Je komt iemand tegen bij het koffieapparaat en je maakt even een praatje. Ineens staat er een collega aan je bureau met een vraag. Allemaal momenten dat je even onderbroken wordt. Thuis heb je die onderbrekingen minder, maar even er tussenuit heeft je hoofd echt nodig. Je bent misschien wel lekker productief thuis, maar je hoofd heeft het nodig om er even tussenuit te aan. Ik betrap mezelf erop dat ik tijdens het thuiswerken wel eens het idee heb dat ik extra bereikbaar moet, omdat ik bang ben dat mensen denken dat ik de kantjes er vanaf loop. Dat slaat natuurlijk nergens op, want op kantoor ben je ook niet de hele dag positief en gun je het jezelf ook om te pauzeren. Als je dat niet doet, doe daar dan sowieso accuut wat aan! Ga tussendoor even naar buiten of drink een kop koffie op de bank. Lunchen achter je computer, dat is niet alleen slecht voor je spijsvertering maar ook voor het hoofd. Gun jezelf die tijd om weer op te laden, zo voorkom je ook een vreselijke middagdip.

Op kantoor ben je niet de hele dag productief, dat bestaat thuis ook niet!

Maak een duidelijk einde aan de werkdag na een dag thuiswerken

Als je vanuit een dag thuiswerken direct je favoriete game opstart is de scheidslijn tussen werk en privé flinterdun. Zodra je die game afsluit zie je dat er nog een mail is binnen gekomen en hop je bent weer aan het werk. Sluit de applicaties die je gebruikt voor je werk en het liefst de hele laptop af. Werk je in je woonkamer, dan lijkt het verleidelijk alles te laten staan voor als je de volgende dag weer een thuiswerkdag hebt of nog even iets wil opzoeken straks. Doe het niet! Ruim je laptop op, zoals je dat normaal ook zou doen aan het einde van de werkdag. Als alles in het zicht staat is de kans dat je niet goed los komt van je werk groter en de kans dat je toch nog even een klein klusje gaat doen in de avond ook. Werk je op een aparte kamer? Sluit ook zeker alles af, want voor je het weet hoor je nog ergens een ping en denk je dat je iets moet. Trek de deur achter je dicht, de avond is begonnen.

Doe een ontkoppel activiteit om los te komen van je werk

Die game waar ik het eerder over had, die hoort niet in het lijstje ontkoppel activiteiten. Om los te komen van je thuiswerkdag is het belangrijk echt even iets anders te doen. Het liefst iets met je handen of bewegen, in ieder geval iets wat minder belastend is voor het hoofd. De beste manier om los te komen van je werk is bewegen. Ga een ronde wandelen of fietsen, doe een (home) workout. Ja, daar heb je tijd voor want je hebt geen reistijd. Ook eten koken en die was ophangen die je vanochtend hebt aangezet draagt bij aan ontkoppelen. Doe die joggingbroek aan waar je al de hele dag naar verlangt. Ga even puzzelen, kleuren of tekenen. Doe iets waardoor je hoofd even los komt van de materie waar je de hele dag al in hebt gezeten. En trek die zorg dat je werk en privé in balans blijft, maak een duidelijke scheidslijn.

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn
thuiswerken, zo bewaak je de werk-privébalans
Foto: Lonneke Noordeloos

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.