Heb jij wel eens een opgejaagd of zenuwachtig gevoel in de ochtend? Is het wel eens of dagelijks? Het gevoel wat ik bedoel is een beetje zoals vroeger voor je verjaardag, schoolreisje of Sinterklaas, maar dan zonder de vreugde die dat met zich mee bracht. Zonder die vreugde voelt het enkel als onrust in je lijf en is het dus verre van comfortabel. Waar komt het vandaan en wat doe je eraan?
Liever luisteren?
Is het erg als je zo’n opgejaagd of zenuwachtig gevoel ervaart?
Het is een gevoel alsof er iets belangrijks op de planning staat. Als je dit gevoel alleen ervaart als er iets belangrijks op de planning staat is het niet zo erg. Dan houdt het je juist extra scherp waardoor jij een topprestatie kunt leveren. Als je dit gevoel ervaart zonder dat je een flinke presentatie moet geven, je een belangrijk gesprek moet voeren of iets moet doen ver buiten je comfort zone dan mag je hier echtaandacht aan besteden. Want dan is je stresssysteem actief zonder dat er een duidelijke acute reden voor is. Een dagelijks terugkerend opgejaagd of onrustig gevoel in de ochtend kan een teken zijn dat jij chronische stress ervaart.*
Ervaar jij iedere dag onrust in de ochtend?
Het is alsof je zenuwachtig bent voor een grote dag, maar eigenlijk is er niks aan de hand. Het is een normale dag, toch voel je je alsof er iets heel spannends staat te gebeuren. Als je iedere ochtend zo nerveus wakker wordt zorgt het er niet meer voor dat je alert bent, het put je juist uit en het gaat je in de weg zitten. Er is niks mis met je als jij dit gevoel met regelmaat ervaar, het is heel menselijk. Het vereist wel wat aandacht, want het put je uit. Dit gevoel kan ook zorgen voor een hoop bijwerken. Een veel voorkomende bijwerking is last van je buik in de vorm van opblazen gevoel of diarree of hoofdpijn. Het kan ook nog erger dat het je echt enorm belemmert in je functioneren en dat je misschien wel niet meer kunt werken of auto rijden.
Als je iedere ochtend zo onrustig wakker wordt put het je uit
Hoe voelt onrust in jouw lijf?
Dit gevoel kun je in wat verschillende hoedanigheden herkennen. Als zenuwen, dus een nerveus gevoel, als stress, als je opgejaagd voelen, als een blok in je maag. Vaak gaat het gepaard met voor de wekker wakker zijn. Misschien wel met iedere dag uit bed moeten voor een sprintje naar het toilet omdat je buik zo rommelt. Het kan zelfs zorgen voor hartkloppingen. Het mag duidelijk zijn dat dit een verre van comfortabele start van de dag is. Ook al kun je nog best functioneren met een opgejaagd of zenuwachtig gevoel in de ochtend, op lange termijn is dit écht niet gezond voor je lichaam.
Mijn ervaring een mix van onrust en alertheid
Hoe ik het zelf voel is alsof ik uit vreselijk moe ben, maar ook te onrustig om in bed te blijven liggen. Als ik alleen zou slapen, dan zou ik het volhouden tot de wekker gaat maar zodra de wekker gaat zou ik uit bed springen. Ik voel me vreselijk moe, maar ook gejaagd. Ik heb het gevoel dat ik tien koffie op heb en als het echt zou moeten dat ik ongetraind een halve marathon kan lopen. Sommige mensen hebben hier een paar dagen last van, anderen weken, maanden of soms zelfs jaren. Ik had hier zelf ook al behoorlijk lange tijd last van voordat ik thuis kwam te zitten met een burn-out. Ik wilde zo snel mogelijk aan het werk, zodat ik ook zo snel mogelijk weer naar huis zou kunnen. Ieder rood stoplicht, file of een overstekende bejaarde die niet doorliep zorgde voor frustratie, veel frustratie.
Waar komt zo’n gejaagd en nerveus gevoel vandaan?
Het kan zijn dat je dit gevoel hebt omdat je heel veel te doen hebt, omdat je een te strakke planning hebt maar het kan ook ontstaan zonder dat je eigenlijk precies weet wat de angel is. Dit kunnen ook een hoop kleine dingen samen zijn. Zoals hoge werkdruk, dingen waar jij je zorgen over maakt, geld zorgen, onrust door bijvoorbeeld alle nieuws over corona, een relatie die niet lekker loopt. Ook hebben te veel koffie, energiedrank, suiker en alchohol en de rest van je voedingspatroon hier een grote invloed op, meer dan je denkt (of wilt weten). Afwijking van je normale patroon, dus uit je ritme raken kan spanning veroorzaken. Dit is iets wat veel mensen hebben ervaren in de begin fase van thuiswerken. Je wilt het op alle vlakken goed doen, maar hebt op alle vlakken ook het idee dat je tekort schiet. Het is ongetwijfeld een stukje persoonlijkheid. De ene persoon maakt zich sneller druk en voelt zich mega verantwoordelijk voor dingen. De ander is niet in de stress te krijgen al heb je het graag.
Hoe kom je van een opgejaagd of zenuwachtig gevoel in de ochtend af?
- Accepteer het gevoel, hoe harder jij er tegen vecht des te erger het wordt. Bij accepteren hoort niet toegeven aan het gevoel en steeds harder gaan werken, want dat is een gevolg wat dit gevoel kan hebben. Dat je alsmaar denkt dat als je eenmaal aan de slag bent het wel wat zakt. Dat kan zo lijken, maar is niet de manier om tot rust te komen.
- Vertraag, ga juist iets doen wat ervoor zorgt dat dit gevoel weg ebt. Probeer de dag te beginnen met iets voor jezelf. Yoga of ga een flinke ronde wandelen, niet een te klein rondje. Dan sta je op omdat je iets voor jezelf gaat doen niet omdat je iets moet. Zeker als je thuis werkt op het moment is dit echt mogelijk, het is een kwestie van het jezelf gunnen. Neem echt lunchpauze en ga naar buiten dit zal je enorm goed doen.
- Ontdek waar het gevoel zit, wat de angel is. Hoe lang heb je dit al? Wat speelt er allemaal in je hoofd? Zijn het je to-do’s schrijf het eens op om overzicht te krijgen en je hoofd te legen.
- Wees zuinig met koffie, alcohol en chocolade. Ga bij voorkeur in de ochtend eerst voor een flinke kop kruidenthee, je zult echt verschil merken ten opzichte van als jij direct een of meerder koppen koffie achterover slaat.
- Kom lichamelijk in beweging. Dat is hetgeen wat zorgt dat je de stress kunt afvoeren. Ga het bos in en sport regelmatig. Je even flink uitleven in het huishouden kan lekker zijn, maar waak er wel voor dat je niet altijd bezig hoeft te blijven om dit gevoel in de hand te houden. Het streven is dat jij er vanaf komt en leert rustig op de bank te liggen, te ontspannen en dieper leert ademen.
Ben jij gewoon druk of TE druk?
Maak jij je misschien toch een beetje zorgen over dit onrustige gevoel? Verdwijnt dit weer als je er op de juiste manier mee omgaat weer of is er meer aan de hand? Is dit onrustige slapen het enige signaal wat je lichaam je geeft of zijn er meer signalen die aandacht verdienen. Ben jij gewoon druk of TE druk. Met TE druk bedoel ik dat jij zoveel van jezelf vraagt dat je meer energie gebruikt dan je eigenlijk beschikbaar hebt. Doe hier de test ben ik gewoon druk of TE druk.
*ook andere hormoonschommelingen zoals die ontstaan tijdens zwangerschap en de overgang kunnen soortgelijke klachten veroorzaken. Twijfel jij aan waar jouw klachten vandaan komen, het kan nooit kwaad dit eens met je huisarts te bespreken.
Pingback: 5 voordelen van een schermvrije avond • Health by Hanneke
Pingback: Gezonde en ongezonde stress, hoe herken je het? • Health by Hanneke