Je bekijkt nu Perfectionisme, de killer van je succes

Perfectionisme, de killer van je succes

Perfectionisme, iets wat je succes als ondernemer in de weg kan staan. Streef jij naar goed of naar perfect? Perfectionisme kost echt zeeën van tijd én van energie. Het kan je verlammen en het kan zorgen dat jij kansen misloopt, omdat je ze simpel weg niet grijpt. Omdat jij nog te druk was met perfectioneren.

Perfectionisme maakt meer kapot dan je lief is

In februari 2018 publiceerde ik het artikel mijn perfectionisme doet me de das om, een aantal maanden later deed het me echt de das om. Ruim twee maanden daarna zat ik thuis met een burn-out. Daarnaast heb ik mijn omgeving ook een voorbeeld gezien van iemand die de lat voor zichzelf enorm hoog legde en (mede daardoor) het leven uiteindelijk niet meer aan kon. In mijn dagelijkse werk als werkgeluk coach heb ik ook behoorlijk vaak gesprekken over dat mensen het zichzelf zo ongelofelijk lastig maken. Dat ze nooit tevreden zijn, dit gaat ten kosten van je zelfbeeld, zelfvertrouwen en levensgeluk. Mocht je het nog niet doorhebben, perfectionisme is GEEN goede eigenschap.

Perfectionisme is geen goede eigenschap

Waarom perfectionisme de killer is van jouw succes als ondernemer

Perfectie is onhaalbaar, want steeds zul jij nog iets bedenken wat nog anders kan. Streven naar perfectie is streven naar iets wat onhaalbaar is, daardoor stel je jezelf keer op keer teleur.

Eindeloos perfectioneren

In de tijd dat jij streeft naar die tien plus had je een product wat in jouw ogen een acht is al lang kunnen verkopen. Probeer ook zeker even uit te zoomen, want wat betekent voor jou een een acht? Wat voor jou een acht is kan voor een ander al een tien zijn. Veel diensten en producten zijn nog te verbeteren en te optimaliseren na de lancering. Het is beter om te optimaliseren dan eindeloos te perfectioneren waardoor een lancering er helemaal niet komt. 

 

Ideeën sterven een stille dood

Hoe langer jij nadenkt, hoe meer beren je op de weg zult zien. Als je te lang blijft overdenken voordat je actie onderneemt komt er vanzelf een moment dat je gaat twijfelen aan het idee waar jij ooit zo enthousiast over was. Enthousiasme verkoopt, twijfel niet.

Je gaat niet over tot actie

Angst om te falen werkt verlammend. Simpel gezegd: als je een plan niet uitvoert kan het ook niet mislukken. Dat is dan ook de reden dat we onszelf (ja ook ik) vaak klein houden. Iets maar niet doen. Iets maar niet organiseren, want wat als er niemand op zit te wachten? Nou, dan je er in ieder geval een hoop van geleerd. En wat nou als er een hele hoop mensen op zitten te wachten, maar jij ze jouw product, kennis of dienst onthoud omdat jij het nog niet goed genoeg vind. Gemiste kans! 

Goed is goed genoeg. Knoop dat in je oren!

P.S. Ik heb flinke stappen gezet om mijn perfectionisme te minderen, maar natuurlijk ben ik er niet helemaal vanaf. Volg me op Instagram om een inkijkje te krijgen in mijn dagelijks leven.

perfectionisme - done is better than perfect

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.