Je bekijkt nu 10 tips tegen werkstress

10 tips tegen werkstress

Eén miljoen Nederlanders heeft last van stressklachten en loopt daarmee risico op een burn-out. We geven snel de werkomgeving of de bedrijfscultuur de schuld. Er ligt meer binnen onze eigen macht dan we waarschijnlijk doorhebben. Tijd om daar verandering in te brengen. We leggen onszelf namelijk van alles op, zowel zakelijk als privé. Een paar eenvoudige stappen kunnen de stress die we ervaren door ons werk al verlagen. Op basis van de cijfers kunnen we dus wel stellen dat een lijstje met tips tegen werkstress voor veel mensen als geroepen komt. Al wil ik daar zeker als kanttekening bij geven dat werkstress niet het enige is wat een burn-out veroorzaakt er zijn veel meer factoren van invloed. Een hele grote daarvan is de druk die we onszelf opleggen.

Praktische tips tegen werkstress

Het zal je misschien verbazen dat dit rijtje met tips tegen werkstress geen hogere wiskunde is, maar blijkbaar vinden we het allemaal toch behoorlijk lastig om het toe te passen. Misschien denk je dus, ‘dit wist ik al lang’. Dan gooi ik het in dit geval op de kracht van herhaling, want die is groot. Ik ben heel benieuwd met welke van deze tips tegen werkstress jij als eerste aan de slag zal gaan.

1. Eet niet achter je bureau

De grootste dooddoener, maar ook de meest gemaakte ‘fout’. Heb je geen tijd om even een break te nemen? Nee, je geeft geen prioriteit aan even een break nemen voor de lunch. Even achter dat bureau uit is niet alleen beter voor de spijsvertering, maar het is ook wonderbaarlijk effectief tegen een middagdip.

Pauzeren is niet optioneel, maar een must!

2. Laat je werk op je werk

Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar werkgerelateerde prikkels kun je wel verminderen. Lees niet non stop je mail, ben niet altijd bereikbaar en zet notificaties van werk gerelateerde apps op je telefoon uit (als het al echt nodig is die er op te hebben staan). Andere kleine dingen zoals je werkkloffie uittrekken als je thuis komt en je werktas op te bergen uit het zicht helpen je het werk los te laten.

3. Geef aandacht aan je ademhaling

We denken vaak dat een hoge hartslag veel zegt over ons stresslevel. Je hartslag zegt ook zeker wat, maar onze ademhaling verteld ons nog veel meer over de hoeveelheid stress. Als je ontspannen bent zit je ademhaling namelijk veel lager. Check af en toe bij jezelf ‘hoe voel ik me eigenlijk’. Doe een korte ademhalingsoefening. Leg je hand op je buik en begin met inademen. Tel in gedachten (1, 2, 3, 4,…) Adem uit en tel in gedachten even ver als bij het inademen. Neem een korte pauze voordat je weer opnieuw inademt. Doe dit minimaal een paar minuten. Je zult merken dat je steeds rustiger wordt en het makkelijker is om langzaam te ademen en je ademhaling ook steeds verder afzakt naar je buik.

4. Slaap voldoende

Echt, van onvoldoende slaap is nog nooit iemand fitter geworden. Voldoende slaap heeft niet alleen een enorme impact op hoe we ons lichamelijk voelen, maar ook mentaal heeft het veel invloed. Je lichamelijk en geestelijke belastbaarheid is veel groter als je voldoende en goed slaapt. Ben jij niet zo’n goede slaper? Zoek dan uit hoe jij je nachtrust kunt verbeteren, want de wereld ziet er echt stukken zonniger uit als je uitgerust bent.

5. Zoek een creatieve hobby

Iets creatiefs doen werkt ontspannend. Waar moet je dan aan denken? Tekenen, schilderen, kleuren, fotograferen, dansen, zingen, koken, bakken. Het kan van alles zijn, maar de kern die er in zit is dat je even niet alleen met je hoofd bezig bent. Heb je geen idee wat je zou kunnen doen? Bedenk je eens even te bedenken wat vond je als kind leuk om te doen. Ook het kijken naar iets creatiefs zorgt voor ontspanning, dus jezelf een avondje theater cadeau doen is ook een goed idee!

6. Neem voldoende verlof op

Verlofdagen heb je niet voor niks. Ze zijn bedoelt om te ontspannen, niet aan werk te denken, iets te doen wat jij leuk vind. Nee, ze zijn er dus niet voor om weer net voldoende op te laden van al dat harde werken. Zorg dat je ze besteed, wat heeft opsparen voor zin? Ze ooit uit laten keren als je van baan wisselt en er loonheffing over betalen? Ik denk dat het plezier van een vrije dag niet opweegt tegen het bedrag wat er voor staat. Is dat wel zo? Doe dan iets aan de invulling van je vrije dagen!

7. Verwacht niet dat je 8 uur productief bent

Een mens heeft een beperkte spanningsboog. Accepteer dat! Werk in blokken, waarin je zo veel mogelijk aan één taak werkt zonder je af te laten leiden door allerlei randzaken zoals mail, je telefoon en allerlei nutteloze websites die je kunt bezoeken. Doe je focus werk aan het begin van de dag en neem op tijd een break. Probeer het ook niet om die volle 8 uur productief te zijn, want als het je lukt bent je ‘s avonds gegarandeerd helemaal leeg.

8. Beweeg iedere dag en sport een paar keer per week

We lopen over van de stress, maar HET middel tegen stress zetten we te weinig in. Dagelijks bewegen en een paar keer per week flinke inspanning helpen enorm om je stresslevel te verlagen. Door je in te spannen kom je even uit je hoofd en echt in je lichaam. Ik hoor je denken, geen tijd, te moe en een te vol hoofd. Je maakt geen prioriteit van sporten, terwijl we het als je het mij vraagt net zo belangrijk zouden moeten vinden als onze tandenpoetsen. Sporten is dus de ‘resetknop’ van je hoofd!

9. Hou je agenda realistisch

Plan je agenda niet overvol. Heb je voor je werk afspraken buiten de deur wees dan ruim met het inplannen van je reistijd. Beter te vroeg op locatie en dan nog even wat kunnen doen dan stressen om er te komen. Plan ook ruimte voor administratieve taken en om aan het begin of einde van de week bijvoorbeeld je mailbox even op te schonen. Wees kritisch naar afspraken in je vrije tijd. Kun jij er goed tegen om dingen achter elkaar door te plannen? Hou je bewust avonden vrij voor jezelf? Jij bent degene die de regie heeft over wat een plekje in jouw agenda verdient! Vind je dit lastig? Dan is mijn Workshop – Regisseer je eigen leven misschien wat voor jou! Het is een mooie eerste stap om jezelf op de eerste plaats te leren zetten.

10. Knuffel de kantoorhond

Mijn favoriete tip tegen werkstress uit dit lijstje, de kantoorhond. Ik besef me helaas dat dit niet voor iedereen gaat werken. Mijn eigen onderzoek heeft uitgewezen dat ik een collega heb die mega allergisch is. Alsnog gun ik iedereen een kantoorhond. Het draagt namelijk enorm bij aan een positieve sfeer. Kom je ‘s ochtends binnen met het matras nog op je rug dan verdwijnt je ochtendhumeur als sneeuw voor de zon als er een vrolijke kwispelaar op je af komt. Een hond op kantoor nodigt uit om op tijd te pauzeren en even een frisse neus te halen Dit zorgt ervoor dat je vervolgens met nieuwe motivatie en energie weer verder kunt werken. Echt, het is dat beetje extra haar op de vloer meer dan waard!

Ga stress te lijf voordat het je er aan bezwijkt!

Zonder een klein beetje stress functioneren we niet, daarom is het ook een beetje verslavend. Toch is te veel echt schadelijk, de uiterste staat van paraatheid die stress veroorzaakt put ons uit. Snap jij wel hoe je stress kunt verminderen, maar blijkt de praktijk toch wat lastig? Is het niet alleen werkstress, maar heb je het gevoel wel heel veel ballen hoog te moeten houden? Laten we dan eens samen koffie drinken. Bekijk het aanbod coaching en ervaar wat wij samen kunnen doen om jouw werkstress te verminderen.

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

10 tips tegen werkstress

Dit bericht heeft één reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.