Je bekijkt nu Weinig vakantiedagen door je nieuwe baan, wat nu?

Weinig vakantiedagen door je nieuwe baan, wat nu?

Groot nadeel van wisselen van werkgever gedurende het jaar, je hebt ineens (te) weinig vakantiedagen door je nieuwe baan. Wat nu? Moet je dit jaar maar skippen? Vaak voelen we ons bezwaard om toch verlof te nemen. Gooi die bezwaren over boord en ga toch op vakantie. Als jij opgeladen bent is dat ook in het voordeel van jouw nieuwe werkgever!

Nieuwe baan, juist nu moet je op vakantie!

Het proces van het zoeken naar een nieuwe baan tot je werkelijk begint duurt meestal wel even. Er vinden een aantal gesprekken plaats, die toch wat spanning met zich meebrengen. Een periode van afwachten, misschien nog onderhandelen. Je moet je andere baan opzeggen, ook nooit een pretje. Kortom er zijn best wat stressmomentjes voordat je start met je nieuwe job. Dan de volgende spannende fase, hoe zijn je nieuwe collega’s? Kortom, het is helemaal zo gek nog niet even af te schakelen en er even tussenuit te gaan als je een beetje bent geland bij je nieuwe werkgever. Starten met een nieuwe baan staat in het rijtje van stressvolle gebeurtenissen in ons leven. Wat staat er nog meer in dat rijtje? Het krijgen van kinderen, verbreken van een relatie, overlijden van een dierbare, verhuizen etc. Onderschat dit dus niet! We denderen in deze maatschappij maar door, waardoor het aantal mensen dat stressklachten ervaart steeds groter is geworden. Tijdig aan de rem trekken is dus juist heel sterk. Juist welk vakantie nemen als je een nieuwe baan hebt heeft alles te maken met goed voor jezelf zorgen.

Weinig vakantiedagen door je nieuwe baan, wat zijn de mogelijkheden?

Ben je bang dat je werkgever er wat sceptisch in zit dat jij vrij wilt nemen. Laat je niet tegen houden. Bereid je voor en voer wat goede argumenten aan waarom het juist belangrijk is om nu even een break te nemen. Je hebt wellicht weinig vakantiedagen door je nieuwe baan, maar hier zijn echt wel oplossingen voor.

Dagen overdragen van de ene naar de andere werkgever

Het is mogelijk om je verlofdagen mee te nemen van de ene naar de andere werkgever. Als ik eerlijk ben ik deze constructie in werkelijk niet tegen gekomen in de tijd dat ik op een HR afdeling werk. Wil je hier meer over weten, dan moet je even dit artikel van HR Rendement lezen.

Alvast je verlofsaldo van het volgende jaar aanbreken

Kom je net een paar dagen te kort, misschien is het wel mogelijk deze alvast te gebruiken uit je verlofpotje van het volgende jaar. Dit is natuurlijk alleen een goede optie als het om niet te veel uren gaat. Gaat het om een week of meer dan heeft dat een behoorlijke impact op hoeveel verlof jij in het volgende jaar op kunt nemen. Hoeveel impact dit heeft hangt natuurlijk ook af van het aantal dagen dat jij hebt op jaarbasis. Levert het idee dat jij volgend jaar minder verlof op kunt nemen je nu al stress op? Ga op zoek naar een andere oplossing.

Verlofdagen kopen

In sommige bedrijven is het sowieso mogelijk om verlofdagen bij te kopen. Ook als dat niet standaard mogelijk is word hier vaak wel een uitzondering voor gemaakt in het jaar dat jij in dienst komt. Heb je recht op een dertiende maand of vaste bonusuitkering? Stel dan voor het negatieve verlofsaldo af te rekenen in de maand dat deze vergoeding wordt uitgekeerd, dan doet het net wat minder zeer. Is dit niet mogelijk? Denk nou niet dit kost me geld, want dat geld heb je van je vorige werkgever uitbetaald gekregen. Reken je niet rijk bij ontvangst van je eindafrekening, maar reserveer het om er vrij van te kunnen nemen.

Regel je verlof voordat je een handtekening onder je nieuwe contract zet!

In praktijk blijkt het toch wel zo te werken dat je de meeste invloed hebt in de fase van onderhandeling. Zorg daarom dat jouw vakantie al vast ligt of kondig al aan wanneer je dit gepland hebt staan. Heb jij een vakantie gepland die meer dagen is dan het verlofsaldo dan het huidige jaar dan moet er wel naar een oplossing worden gezocht. Als jij solliciteert op een vaste functie zal een werkgever nogal gek zijn als ze een goede kracht als jij laten lopen omdat jij graag op vakantie gaat!

Kom voor jezelf op, regel naast die uitdagende nieuwe baan ook je vakantie. Je hebt het verdiend om even echt te ontspannen!

 

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Weinig vakantidagen door je nieuwe baan

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.