Het nut van pauzeren zag ik een aantal jaar geleden niet in. Ik was dus zo iemand die dagelijks zonder aandacht de lunch wegwerkte achter mijn laptop. Na mijn burn-out zijn dingen drastisch veranderd, waaronder dat ik inmiddels het nut van pauzeren wel inzie.
Hoe ik het nut van pauzeren in ben gaan zien
In een hoop van de punten hieronder herken ik mezelf in het verleden. Mede door te veel op mijn plek te blijven zitten had ik erg veel last van mijn prikkelbare darmen. In de middag had ik een slechte focus en was ik maar wat met werk aan het schuiven. Het leek alsof ik het heel druk had, maar in werkelijkheid kwam er weinig uit mijn vingers. Na mijn werkdagen was ik volledig uitgeput en met regelmaat werd ik wakker met het gevoel alsof ik al uren aan het werk was geweest. Mezelf geen pauze gunnen is iets wat absoluut heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van een burn-out.
Het is beter voor je spijsvertering
Als je eet terwijl je aan het werk bent dan eet je niet met aandacht. Je kauwt natuurlijk wel maar je hoofd registreert niet zo goed dat jij aan het eten bent, omdat je tegelijkertijd druk bent met wat anders. Het seintje dat je genoeg hebt gegeten komt niet goed aan, waardoor de kans groter is dat je meer eet dan je lichaam nodig heeft. Daarnaast zorgt met aandacht eten voor een betere spijsvertering, wat ervoor zorgt dat voedingsstoffen beter worden opgenomen maar ook dat jij je lekkerder in je lijf voelt.
Op je telefoon scrollen is niet pauzeren
Je hoofd krijgt tijd om prikkels te verwerken
Ons hoofd krijgt tegenwoordig zoveel informatie binnen door alle schermen die we in huis hebben gehaald. Daarnaast staat onze omgeving bol van de prikkels omdat we dicht op elkaar zitten. Alle geluiden, lichtsignalen, reclameborden, stoplichten en ga zo maar door dat is allemaal informatie die ons hoofd moet verwerken. Om te zorgen dat je hoofd het nog bij kan houden is het heel goed met regelmaat even helemaal niks te doen. Nee, dus ook niet op je telefoon scrollen! Ga even naar buiten, dan heb je lichaamsbeweging en het doet wonderen voor je hoofd.
Het is beter voor je focus en je bent productiever
Je denkt misschien meer werk te verzetten als je even doorwerkt en die pauze overslaat. Geloof me, het is echt niet zo. Je hebt maar een bepaalde spanningsboog. Als die is bereikt gaat het hard achteruit met je focus en je productiviteit. Nee, jij bent ook niet dat achtste wereldwonder die wel meer werk verzet in de pauze. En waarom zou dat eigenlijk moeten? Jouw carrière of een promotie hangt echt niet af van of jij dat half uurtje doorwerkt in plaats van pauzeert.
Je voelt je energieker aan het einde van de werkdag
Ken je dat? Je komt thuis en je wilt helemaal niks meer. Je hebt geen zin meer om te sporten, niet om te wandelen en al helemaal niet om nog te koken. Al je goede voornemens verdwijnen als sneeuw voor de zon. Overdag voldoende pauzes tussendoor nemen zorgt ervoor dat je ’s avonds niet helemaal leeg bent. Dat je ook nog wat energie over hebt om andere dingen te doen in het leven dan alleen maar werken en weer opladen om opnieuw te gaan werken. Blijf jij structureel uitgeput na een werkdag?
Dan is het goed om eens in kaart te brengen of jij wel energie krijgt van je werk. Als je dat wilt onderzoeken, laten we dan eens kennismaken!
Het zorgt voor een betere nachtrust
Heb je ook wel eens gehad dat je ’s nachts wakker wordt en dat je helemaal vast lijkt te zitten in je werk? Alsof je al uren aan het werk bent geweest? Dat kan een teken zijn dat je wat te veel hooi op je vork hebt, maar dat je overdag onvoldoende rust inbouwt om te zorgen dat je hoofd alle prikkels kan verwerken. Lekker slapen begint dus al bij je gewoontes overdag.
Ik hoop dat je inmiddels overtuigd bent, het nemen van pauze heeft zeker nut! Geen tijd voor? Bij de meeste beroepen gaat dit argument echt niet op en is het een kwestie van het jezelf gunnen.