Een kant-en-klare vleesvervanger ze zijn enorm gestegen in populariteit sinds we vaker vegetarisch gaan eten. Net als in het vleesschap zijn niet alle producten een even goede keuze. Dit artikel helpt je bij het kiezen van een kant-en-klare vleesvervanger.
Aandachtspunten voor de vegetariër
Wanneer je geen of weinig vlees eet is het goed je er van bewust te zijn dat je extra moet letten op de inname van eiwitten, ijzer, vitamine B1 en B12. Er zijn vleesvervangers die op zich niet verkeerd zijn, maar niet aan alle vereisten voldoen. Mocht je dus heel merk trouw zijn of echt geen vlees eten dan kan dat op termijn tot tekorten leiden.
Valless producten zijn verrijkt met ijzer, maar er is geen vitamine B1 en B12 toegevoegd. Toch bevat het product voldoende vitamine B12, omdat het gemaakt is van zuivel bevat het van nature al voldoende vitamine B12. De producten van Quorn komen minder goed uit de bus, omdat ze weinig ijzer en geen vitamine B12 bevatten. Seitan bevat wel ijzer, maar geen B vitamines. Kaas bevat juist weer te weinig ijzer en bevat daarnaast vaak juist weer te veel verzadigd vet.
Hier voldoet een goede kant-en-klare vleesvervanger aan
- Niet te veel verzadigd vet: ≤ 2,5 g/100 g
- Niet te veel zout: ≤ 1,1 g/100 g
- Geen toegevoegd suiker
- IJzer: ≥ 0,8 mg/100 g
- Vitamine B12: ≥ 0,24 mcg/100 g en/of
- Vitamine B1: ≥ 0,06 mg/100 g
- Eiwit: ≥ 12% van de energiewaarde. Bereken dit door de hoeveelheid eiwit per 100 gram (bv. 6) te vermenigvuldigen met 4 (6 x 4 = 24). Vervolgens deel je de uitkomst van de vorige som door de hoeveelheid calorieën per 100 gram (bv. 200) door (24 : 200 = 0,12) en dat vermenigvuldig je met 100 (0,12 x 100 = 12). Het getal dat daar uitkomt is het % van de energiewaarde. Als dit 12 of meer is, dan zit er voldoende eiwit in de vleesvervanger.
Bron: Voedingscentrum.nl
Dit ga je toch nooit onthouden!
Precies wat ik dacht. Als ik het zo snel in de winkel niet weet dan let ik op het percentage eiwitten. Bij de vervangers die ik regelmatig kies ligt dit meestal een stuk hoger dan de 12% van de energie waarde. Ik kies bewust een vleesvervanger met een hoog percentage eiwitten, omdat vlees (wat ik nu dus weg laat) normaal een grote eiwit bron voor me is. Daarnaast weet ik het percentage zout inmiddels wel uit mijn hoofd. Je zou vooraf op internet al eens de voedingswaarde van een aantal vleesvervangers op kunnen zoeken. De producten die op het lijstje van onvolwaardige vleesvervanger staan hoef je niet helemaal uit je menu te schrappen. Ook hier draait het om balans (ja, alweer).
Laat je even een reactie achter wat jouw favoriete vleesvervanger is? Hopelijk kunnen we elkaar daarmee voorzien van wat nieuwe inspiratie.
Trek gekregen in een vegetarisch maaltje? Probeer dan de vegetarische fusilli pesto met veel groente.
Volg me op Facebook | Twitter | Instagram
Bronnen: Vitasens | Voedingscentrum
Pingback: Ceasar salade met vegetarische kip • Health by Hanneke