Je bekijkt nu Is vakantie de oplossing tegen chronische stress?

Is vakantie de oplossing tegen chronische stress?

Je staat continue onder spanning, voelt je gejaagd en uitgeput tegelijkertijd. Je blijft al tijden wachten op een rustigere periode in je leven. Dat je niks kunt hebben is te wijten aan dat je gewoon toe bent aan vakantie. Ik moet je teleurstellen vakantie is niet de oplossing tegen chronische stress. In dit artikel leg ik je uit waarom die vakantie geen wereld van verschil gaat maken.

Het moment waarop ik enorm toe was aan vakantie

Ik nam deel aan een sessie waarin we ons ideale leven gingen omschrijven. Wat zou je doen als geld geen rol zou spelen en je alles mocht en kon doen wat je wilde? Het enige wat ik me kon bedenken was een strandbedje op Gili Trawagan, het Indonesische eiland waar we tijdens onze laatste vakantie waren geweest. Ook al had ik alle geld van de wereld, ik wilde niks. Niet rondreizen, niet coachen, geen schildpadjes de zee in helpen, druiven plukken om wijn te maken. Alles wat ergens nog op mijn wensenlijstje stonde daar taalde ik ook niet naar. Ik dacht dat ik toe was aan vakantie, maar hoe meer ik er over nadacht hoe meer ik me besefte dat dit niet de oplossing zou bieden. Ik had eerder behoefte aan een time out van het leven wat ik op dat moment had. Op dat strandbedje in de zon zou ik net zo lang willen blijven liggen tot ik weer opgeladen was. Wat ik na die sessie voelde? Frustratie, dat ik geld had betaald voor een workshop waar ik niks uit had gehaald. Ergens voelde ik ook angst, want vanaf dat moment wist ik maar al te goed dat het niet goed zat. Ik was op.

Gili Trawagan
Gili Trawagan 2017

Toe aan vakantie of ben je fysiek en mentaal op?

Op het moment wat ik in de alinea hierboven beschreef had ik denk ik al bijna alle klachten die ik ooit heb gehad die duidde op een (naderende) burn-out. Het was veel te ver om nog te bedenken wat ik wel wilde, het was tijd om op te laden. Dat was dan ook het enige wat uit die sessie kwam, dat ik behoefte had aan rust, stilte, slapen en vitamine D. Als je mijn verhaal hierboven zo leest dan kun je je ongetwijfeld voorstellen dat je niet in een paar weken vakantie kunt opladen. Als jij al een hele tijd sluimerende stress ervaart kun je ook niet in een paar weken bijtanken. Al maken we onszelf dat maar al te graag wijs. Na de vakantie zul je zien dat je heerlijke vakantiegevoel als sneeuw voor de zon verdwijnt en je stresslevel in no time weer tot het plafond zit.

Stress die op vakantie gaan oplevert

Vaak zijn de weken voor onze vakantie extra druk. We (denken) nog van alles af te moeten maken en gaan daardoor juist meer en harder werken. Dit veroorzaakt stress, omdat er een deadline op zit. Als ik naar mezelf kijk ben ik met de planning wat ik voor een vakantie wil meestal ook erg ambitieus. Dan moet je daarna ook nog inpakken, dat ervaren de meeste mensen ook niet als een erg ontspannen bezigheid.

Vakantie is niet de oplossing bij chronische stress
Vietnam 2019

Vakantie nodig hebben om op te laden van je werk

Zoals een werkgever een keer tegen me zei als je vakantie nodig hebt om bij te tanken van je werk dan gaat er iets niet goed. Dat vond ik een treffende maar pijnlijke uitspraak. Ik had altijd nog vrij genomen omdat ik dacht dat het wel eens tijd was om even bij te tanken. Daarnaast had ik ook nog nooit ervaren dat ik op de eerste dag na de vakantie dacht ‘yes, ik mag weer’.

We gaan meestal maar door tot aan de vakantie. Dit zien we als ultieme deadline, daarna komt het grote genieten. Wat in praktijk meestal in de eerste dagen van de vakantie vies tegen blijkt te vallen als je ineens van maximale inspanning naar totale ontspanning probeert te gaan. Al die radartjes in je hoofd blijven nog draaien en je voelt je onrustig de eerste dagen van de vakantie. Nog een andere optie, je wordt ziek. Herkenbaar hè?!

Als je vakantie nodig hebt om bij te tanken van je werk gaat er iets niet goed

Na je vakantie gaan dingen niet ineens anders

We kijken niet verder dan onze vakantie, maar hoe het daarna zal zijn is heel voorspelbaar. Hetzelfde, jij doet dingen hetzelfde en de mensen/het bedrijf waar je werkt doen dingen hetzelfde. Dingen die jou stress bezorgen en je energie kosten. De wereld ziet er niet ineens anders uit na de vakantie. Jij bent dan wel een stukje relaxter dan voordat je weg ging, maar zodra je al die 122 mails in je mailbox ziet verschijnen is dat vakantiegevoel verschenen als sneeuw voor de zon. Je leeft al snel weer op een dieet van koffie en deadlines. Voor je het weet heb je het gevoel dat je toe bent aan vakantie.

Is vakantie de oplossing tegen chronische stress?

Het antwoord is inmiddels wel duidelijk vakantie is niet de oplossing tegen chronische stress. De onrust die je voelt zal als het je al lukt deze naar de achtergrond te laten verdwijnen tijdens de vakantie snel weer terug keren. Ik raad je absoluut niet af om op vakantie te gaan. Ik denk oprecht dat vakantie goed is voor een mens en een andere omgeving, niks hoeven. Juist dan kom je tot nieuwe inzichten dus ga! Maar niet om bij te tanken van de rest van het jaar. Als je het gevoel hebt dat je bij moet tanken om weer door te kunnen dan is er wat anders nodig. Voel jij die onrust in je lijf nog steeds na je vakantie en heb je structureel te weinig uren in een dag? Het kan écht anders! Ik kan je in één sessie onder het genot van een kopje koffie het eerste zetje in de goede richting geven.

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Vakantie is niet de oplossing tegen chronische stress

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.