Je bekijkt nu De lat lager leggen in het leven – 5 tips

De lat lager leggen in het leven – 5 tips

De lat lager leggen in je leven maakt het leven zoveel leuker! We streven altijd maar naar alles zo goed mogelijk doen. Zo worden we van jongs af aan ook geprogrammeerd, omdat we een beloning krijgen voor ons goede rapport. Ik denk dat we onszelf en anderen veel meer zouden mogen waarderen om wie we zijn in plaats van om wat we doen. Perfectie bestaat niet, dus streven naar perfectie is streven naar falen. Dit zorgt ervoor dat we onszelf keer op keer teleurstellen. Tijd dus om die lat een wat lager te leren leggen, want als je dat lukt hou je tijd over en ga je ook nog meer genieten van het leven.

Wil je dit verhaal liever luisteren?

Vergelijk jezelf alleen met jezelf

Het gras lijkt altijd groener aan de andere kant, dus stop met vergelijken. Als je het idee hebt dat andere mensen het beter voor elkaar hebben in het leven een strakker lijf hebben dat wil niet zeggen dat ze gelukkiger zijn. Wat je ziet is niet alles. Niemand heeft alles in het leven 100% goed voor elkaar. Iemand die het in jouw ogen goed voor elkaar heeft, zal ook punten van onvrede hebben. Vergelijk jezelf daarom alleen met jezelf. Waar sta jij ten opzichte van een jaar geleden? Hoe fit ben jij ten opzichte van twee maanden terug. Gebruik je eigen progressie als motivatie en laat een ander de lat niet bepalen in je leven.

‘Nee’ is ook een antwoord

Bij de lat lager leggen hoort ook dat je vaker nee zegt. Dat je grenzen stelt. Als jij geen ‘nee’ durft te zeggen dan bepalen anderen je agenda. Dan komen er allemaal dingen in te staan waar je eigenlijk niet zo’n trek in hebt. Dan gaat je leven bestaan uit moetjes en blijft er weinig of geen energie over voor de dingen waar jij energie van krijgt. Je kunt niet overal bij zijn en je hoeft niet overal bij te zijn. Je hoeft niet altijd iedereen tevreden te houden, als jij jezelf maar tevreden houdt. Ga eens meer luisteren naar je hart. Neem de regie en bepaal waar jij je tijd aan wilt spenderen. Je zult zien dat als je een paar keer ‘nee’ zegt tegen een ander dat het heel goed voelt en het je steeds beter af gaat.

Goed is goed genoeg

Ga voor maximaal 80% goed of inspanning, niet voor 100%. Waarschijnlijk denk je nu wat, jij bent gek?! Dat is wat ik ook dacht toen mijn psycholoog dat voor de eerste keer tegen me zei. Mijn overtuiging was dat je op werk altijd voor 100% inspanning gaat en het liefste ook voor 100% resultaat. Als je altijd streeft naar het maximale en er komt een piek op je werk dan zit je direct in je reserves. Je verbruikt dan meer dan 100% van je energie terwijl je maar tot 100% kunt opladen. Het resultaat is dat je batterijtje harder leeg loopt dan je bij kunt tanken. Als het om resultaten gaat stel vooraf vast wat die 80% ongeveer is. Wanneer is een document, presentatie, schoonmaak taak of noem het maar op voor 80% goed? Stop er dan mee. Ja dat is spannend, maar ga het eens proberen. Je zult zien dat je zeeën van tijd over zult houden, want die laatste 20% kosten je zo ongelofelijk veel tijd en energie.

Volg je me al op Instagram?

Op mijn Instagram account deel ik regelmatig updates die gaan over de lat lager leggen in het leven en mijn eigen ervaring hiermee. Volg je me?

Sta stil bij je successen

Je ervaart geen voldoening als je niet stil staat bij wat je behaalt. Ooit wilde ik graag van mijn hobby mijn bedrijf maken. Of ik blij was toen dat gelukt was? Nee, helemaal niet. Ik vond dat ik te weinig omzet draaide. Wat droeg ik nou eigenlijk bij? Wie kon ik nou echt helpen? Ik kon er nog steeds niet van leven en moest er wel naast blijven werken. Sinds mijn burn-out heb ik geleerd dat het leven pas leuk wordt als je jezelf waardering durft te geven. Als je echt tegen jezelf durft te zeggen dat heb je goed gedaan en daar even bij stil durft te staan. Je mag dromen en doelen hebben, maar door de hele tijd te focussen op wat je niet hebt raak je gefrustreerd en verbitterd. Wat heb jij al allemaal wél bereikt?

Start before you are ready

Dit is voor mij persoonlijk mijn grootste valkuil. Ik wil nog een extra opleiding volgen, ben ik dan nu al wel goed genoeg om anderen te helpen? Ik twijfelde ook of ik niet een dure microfoon nodig had voordat ik een podcast kon starten. Passen mijn Instagram foto’s nog wel bij elkaar als ik nu dit plaatje post? Ga zo maar door… Als je jezelf niet toestaat om te beginnen en om fouten te maken dan zit je op je tachtigste nog te dromen over wat je had willen doen. Bijna niks in het leven gaat in één keer goed. Mijn moeder zal me ongetwijfeld ook een mail sturen met daarin een spelfout in dit artikel (thanks mam). Maar had jij dit hele verhaal willen missen omdat ik niet op publiceren durfde te klikken uit angst voor een spelfout? De boodschap is duidelijk, met of zonder spelfout. Wat je ook wilt doen, je leert pas als je meters maakt. Ga ervoor!

Mag ik jou helpen om de lat lager te leren leggen?

Vind jij het lastig om die lat uit de wolken te krijgen? Heb je er wel eens over nagedacht om daar samen met iemand mee aan de slag te gaan? Samen bereik je namelijk meer en sneller wat dan alleen. Met Health by Hanneke help ik millennials om de lat lager te leggen in het leven, zodat je meer naar je hart kunt gaan luisteren en écht kunt gaan genieten van het leven. Klinkt dit jou als muziek in de oren? Check of mijn aanbod jou aanspreekt en plan snel je gratis en vrijblijvende kennismakingsgesprek.

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

5 tips om de lat lager te leggen in het leven

Dit bericht heeft één reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.