Mijn perfectionisme doet me de das om

Dat perfectionisme een eigenschap is die overduidelijk bij mij hoort, dat ontkende ik lange tijd. Perfectionisten maken geen fouten, ze zijn super nauwkeurig en hebben engelen geduld. Dat laatste heb ik al niet, ik maak wel fouten, dus ik ben niet nauwkeurig. Als ik te horen krijg dat een artikel een spelfout of een dubbele spatie bevat, maar ik niet in de gelegenheid ben om in te loggen op mijn website. Dan slaan er intern wat stoppen door. Het geluk en concentratie op andere dingen voor die dag is op, tot deze ‘brand’ is geblust.

Professionaliteit is geen perfectionisme

Het voorbeeld over de spelfout op mijn website zet ik altijd weg als professionaliteit uit willen stralen. Ik ben hier ook echt van overtuigd, maar het heeft wel degelijk met perfectionisme te maken. Een ander zou denken ‘ah jammer, ik pas het binnenkort aan’. Voor mij vergaat de wereld op dat moment bijna alsof ik persoonlijk verantwoordelijk ben voor een fout op de website van het Koninklijk Huis.

Hoe uit mijn perfectionisme zich?

Ik wil alles! Op het gebied van mijn eigen bedrijf wil ik leuke artikelen schrijven, veel lezers trekken, een mooie Instagram feed, en een goede coach zijn. Dan is er mijn werk als HR & Payroll Officer. Ik wil graag foutloze salarisstroken uitsturen, alle vragen van medewerkers snel beantwoorden en een leuke collega zijn die er de kantjes niet vanaf loopt. Tot slot is er nog thuis en het sociale leven. Ik wil graag een opgeruimd huis, met een volle koelkast en een lege wasmand. Ik wil tijd hebben om mijn vrienden en familie te zien, voldoende aandacht hebben voor vriend en lekkere maaltijden op tafel zetten.

Mijn wereldproblemen

Geen inspiratie hebben om een artikel te schrijven, mindere bezoekers aantallen, geen input voor mijn Instagram en een punt van kritiek in mijn beoordeling als coach. Een foutief uitbetaald salaris, ik voel me schuldig. Zelfs als de fout eerder in het proces zit, voel ik me er op aangekeken. Het lijkt ten opzichte van de buiten wereld alsof ik de prutser ben, iedere maand gaat er wel iets mis. Een volle wasmand, een lege koelkast en totaal uitgeblust zijn waardoor ik slecht gezelschap ben.

Het vergeten aandachtspunt

Dat ben ik zelf, ik vergeet tijd voor mezelf in te roosteren. Rust nemen lukt me niet, gewoon ontspannen een boek lezen is de grootste opgave die er is. Ik wil alles mooier, beter en sneller. Mijn hoofd raakt regelmatig vol, waardoor ik slecht ga slapen met als resultaat dat ik dingen vergeet. Vervolgens worden al mijn wereldproblemen werkelijkheid. Hier heb ik extreem veel last van, ik word prikkelbaar en er hoeft maar iets te gebeuren en het is helemaal mis. Mijn perfectionisme doet me dus de das om.

Het vinden van balans

Mijn grootste vraag is dus wat moet ik vasthouden en wat moet ik loslaten? Hoe vind ik de juiste balans tussen de dingen die me energie geven en me energie kosten. Hoe blijf ik de leukste versie van mezelf? Voor mezelf, maar ook voor de mensen om me heen. Ik zet mijn speurtocht nog even voort, in de hoop dat mijn das niet te strak gaat zitten in tussentijd.

Herken jij jezelf hierin? Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat of me een privé berichtje stuurt.

 

Liefs Hanneke

Ben jij er ook niet zeker van dat je de juiste balans weer te houden? Lees dan de 5 signalen dat je vaker moet ontspannen.

Mijn perfectionisme doet me de das om

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Martijn op het Broek

  Heel herkenbaar hoor! Wellicht eens kijken naar dit hele korte filmpje https://youtu.be/9YRjX3A_8cM
  Klinkt heel logisch, en is het eigenlijk ook, maar ook heel lastig ?

  En een minder goede beoordeling?!? ??

 2. Eline Plak

  Als mede-perfectionist herken ik me volledig in dit verhaal!
  Mocht het een troost zijn: ik vind je echt een top-coach en lees met heel veel plezier je blogs, kijk regelmatig op je instagram en maak veel van je recepten:)

  Doe wat goed voelt! Succes met de keuzes maken.

  Liefs Eline

  1. Hanneke Kuipers

   Dank je voor je lieve woorden Eline! Ik herken mezelf ook altijd heel erg in de dingetjes waar jij tegenaan loopt in het leven.
   Liefs Hanneke

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.