Je bekijkt nu Afkicken van je telefoon verslaving

Afkicken van je telefoon verslaving

Is afkicken van je telefoon verslaving nodig? Kijk eens hoeveel uur je per dag op je telefoonscherm kijkt. Dat is schrikken hè en daar is ook je antwoord. Je hebt geen ‘tijd’ om een boek te lezen, te ontspannen en om te sporten, maar wel om uren te scrollen. Natuurlijk mag je zelf weten waar jij je tijd aan besteed, maar het punt is dat zoveel op je telefoon zitten zorgt voor onrust in je lijf en een minder goede nachtrust. Als je dat aan kunt pakken is dat een cadeautje aan jezelf. Ik neem je in deze blog mee hoe je kunt afkicken van je telefoon verslaving.

Luister je liever hoe je kunt afkicken van je telefoon verslaving?

 

Het nut van afkicken van je telefoon verslaving

Het zorgt dat we ongelofelijk veel prikkels binnen krijgen, ons hoofd raakt er vol door en we voelen ons onrustig. Dit heeft invloed op onze slaap, ons seksleven, op de connectie die je met vrienden hebt, maar het kan ook zorgen voor depressieve gevoelens. Daarnaast vullen we vaak de leegte met onze telefoon. Als onze gemoedstoestand veranderd en we ons dus minder vrolijk voelen, onszelf vervelen, er stiltes zijn etc. Dan nemen we onze telefoon erbij als afleiding. Dit doen we zo vaak dat we op den duur slechter om kunnen gaan met onze eigen emoties. Dit maakt je kwetsbaarder bij tegenslagen in het leven en die horen er nou eenmaal bij en zijn daarom onvermijdelijk.

Onrust zonder telefoon? Daar moet je even doorheen

Los komen van je telefoon is niet makkelijk, maar echt als je het lukt zal het een opluchting zijn. Je komt dus af van die continue neiging die je hebt om steeds maar weer opnieuw op je scherm te kijken, weer op social media te scrollen en weer een nieuwssite te bezoeken. Soms wordt je zo moe van jezelf, maar toch kun je het niet stoppen. Zoals met afkicken, geeft het je eerst wat onrust als je graait naar die telefoon en hij is niet binnen handbereik, maar daarna voel je je verlost.

Ik heb geen hobby, is dat erg?

Notificaties kosten je enorm veel energie

Zet notificaties UIT. Het liefst allemaal. Als je niet steeds getriggerd wordt door een notificatie dan is de neiging om te kijken al iets minder. Die bolletjes bij apps doen echt wat met ons. En ze zijn niet voor niks rood. Rood doet namelijk iets in ons hoofd, bij het signaal rood is er wat aan de hand en moeten we wat doen.

Je smartwatch bevordert je telefoon verslaving

Heb je een smartwatch? Ik ben zelf nog steeds super blij met mij Garmin Vivomove Style, maar dan wel zonder de meldingen van mijn telefoon. Wat heb je er aan om op je horloge te zien dat je een bericht hebt wat je niet fatsoenlijk kunt beantwoorden op je horloge? Je zit ineens toch minder rustig op je stoel in een meeting als je weet dat er iemand op je antwoord ‘wacht’. Zodra je die melding hebt ontvangen ervaar je een bepaalde mate van druk om te reageren of het bericht goed te bekijken. Misschien ook wel de druk dat je niet mag vergeten te reageren, omdat na het openen van het bericht op je horloge de melding op je telefoon is verdwenen. Schakel het dus uit dat je berichten van je telefoon op je horloge ontvangt.

Mapjes op je telefoon zorgt voor overzicht

Zet apps gebundeld in mapjes. Dit zorgt ervoor dat je orde hebt op je beginscherm, maar ook dat je een handeling meer moet doen om bijvoorbeeld social media te openen. Zodra jij je telefoon pakt om iemand te bellen of iets op te zoeken ben je minder snel afgeleid. Natuurlijk kun je ook de timer voor je social media apps instellen op je telefoon. Zodat er een tijdslot op gaat, maar als ik eerlijk ben dan negeer ik dat tijdslot ook net zo vrolijk weer.

Ga eens een dagje offline

Ga in het weekend een dag offline. Dit kun je heel rigoureus doen. Je kunt ook beginnen met een light variant door je telefoon op stil te zetten. Alleen mijn ouders, mijn zus en mijn vriend staan op in de favorieten en kunnen mij op zondag bereiken. Ik kijk soms wel op WhatsApp, maar alleen als ik dat wil en ik voel me minder verplicht om de hele tijd op mijn telefoon te kijken. De manier om even offline te gaan zonder dat het voelt als afkicken is een dagje naar de sauna. Is een dag je te lang? Ga dan in ieder geval het voordeel van een schermvrije avond ervaring.

Gebruik je telefoon niet vlak voordat je gaat slapen

Doe jezelf een plezier, leg je telefoon vanavond uiterlijk om 21.00u weg. Echt weg, niet als je in bed stapt nog even kijken. Als je dit dagelijks doet merk je dat je meer rust in je lijf krijgt en je eerder voelt dat je moe bent. Hoe moet dat dan met je wekker? Koop een wekker, of als je die niet hebt zorg dat je je telefoon op tijd weg legt en je de wekker al zet. Minder op je telefoon kijken bevordert dus je nachtrust en lekker slapen, wie wil dat nou niet?!

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Afkicken van je telefoon verslv

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.