Je bekijkt nu Dit heb ik geleerd van twee jaar coachen

Dit heb ik geleerd van twee jaar coachen

Wat ik het liefste doe is mensen aan het denken zetten, waardoor ze nieuwe inzichten krijgen. Het coachen heeft mij ook nieuwe inzichten gegeven. Ruim twee jaar geleden begon met coachen voor Personal Body Plan. Inmiddels is daar een eigen aanbod bij gekomen, is mijn website die ooit begon als hobby uitgegroeid tot een onderdeel van een eigen bedrijf. In dit artikel deel ik wat ik heb geleerd van het coachen, maar ook wat het mijzelf heeft gebracht.

Even kort samengevat: Wat doe ik allemaal?

Ik werk drie dagen in loondienst als HR Adviseur, daarnaast heb ik mijn eigen bedrijf Health by Hanneke. Ik bied diverse coachtrajecten aan,  mag ik af en toe ergens spreken en schrijf ik blogs. Daarnaast laat ik me vanuit mijn eigen bedrijf inhuren als coach voor Personal Body Plan. Dit laatste is hetgeen waar ik mee ben begonnen. Ik volgde al wel een cursus tot gewichtsconsulent, maar wist niet zo goed hoe ik mijn eigen coaching zelf vorm wilde geven. Het was dus een mooie opstap om te starten met coachen binnen vaste kaders. Inmiddels heb ik mijn eigen visie ontwikkeld en heb ik ook een eigen aanbod. Er zijn namelijk ook mensen die maar eenmalig een coachsessie willen. Gewoon even willen checken of hun voedingspatroon wel oké is of allergisch zijn voor krachttraining of persoonlijker met mij samen willen werken dan online coaching in de vorm van getypte tekst.

Een gezond voedingspatroon is niet vanzelfsprekend

Wat voor mij echt een eye-opener was tijdens het coachen is dat mijn eigen kennis niet standaard is. Dat een friet met een caloriebom is dat weten we allemaal wel. Maar hoeveel impact dat heeft op je dagelijkse calorie inname, daar hebben de meeste mensen werkelijk geen idee van. Ik ben zelf niet zo groot, een pizza is altijd meer dan de helft van mijn dagelijkse calorieverbruik. Dat is even schrikken als je daar achter komt! Hoeveel groente en fruit je op een dag nodig hebt en dat je het beste kunt kiezen voor volkoren brood blijkt geen basis kennis te zijn. Dan heb je nog mensen die het wel weten, maar niet toepassen. Je komt er pas achter hoeveel 250 gram groente is als je het afweegt, veel mensen halen dat niet.

Het percentage mensen met stressklachten is gigantisch

Na mijn burn-out ben ik er misschien wel extra alert op, maar de hoeveelheid mensen die last heeft van structureel te veel stress ervaren is echt groot. Er zijn zoveel mensen die maar door gaan, zonder de regie over hun eigen leven te nemen. Ze blijven maar doorgaan met de dingen waar ze van leeg lopen. Van dingen doen om anderen te plezieren, omdat ze denken dat het zo hoort. Ik voel me als coach regelmatig machteloos. Het is alsof je mag toekijken hoe iemand aan het koorddansen is boven een ravijn. Je weet dat het mis gaat, het is alleen wachten tot het moment waarop. Tegen ruim een derde van de mensen die ik coach zou ik willen zeggen; stop ermee! Start eens met aan jezelf denken!

Het coachen van mannen is veel leuker dan verwacht

Sorry dames, ik vind jullie coachen ook echt leuk. Ik dacht altijd dat een man coachen lastig zou zijn. Mannen beredeneren (denk ik) sneller vanuit hun verstand dan vanuit gevoel. Of ze praten er in ieder geval minder makkelijk over. Toch ben ik erachter gekomen dat het coachen van mannen leuk is en vaak ook wel wat makkelijker. Als ze eenmaal in de flow zitten en goed bezig zijn laten ze zich niet door de eerste beste stemmingswisseling uit het veld slaan. Dit resulteert dan ook vaak in mooie zichtbare resultaten wat weer motivatie is om door te zetten.

Mensen die niet willen kun je niet coachen

In het begin trok ik het me echt vreselijk aan als een deelnemer inactief raakte. Natuurlijk wil je iemand bij de les houden. Je wilt niet dat de deelnemers die je coacht de handdoek in de ring gooien bij de eerste tegenslag of een tegenvallend resultaat. Inmiddels realiseer ik me gelukkig dat de motivatie van binnen moet zitten bij de deelnemer. Ik vind het geweldig als ik iemand kan helpen de motivatie terug te vinden, maar ik ben gestopt met me er rot over te voelen als iemand niet wil. De gewenste shape en zelfvertrouwen krijg je nou eenmaal niet van op de bank liggen en klagen dat je niks bereikt.

Een positieve mindset maakt het leven echt leuker

De deelnemers die ik coach houden me zelf ook enorm bij de les. Een paar jaar geleden was mijn innerlijke criticus een vrouw van 2 meter en 150 kilo. Ik dacht alleen maar aan wat ik anders had kunnen doen. Wat anderen hadden bereikt, maar ik niet. Door zo te denken maak je jezelf echt ongelukkig en het doet enorme afbraak aan je zelfvertrouwen. Door het coachen heb ik geleerd mensen te laten kijken wat er wel goed gaat. Ze trots te laten zijn op iedere verandering die ze weten door te voeren. Trots te zijn op de dingen die je wel hebt bereikt en jezelf niet te vergelijken met anderen. Dit heeft mijn eigen mindset ook enorm veranderd, het coachen heeft mijn kijk op het leven stukken positiever gemaakt. Daarnaast kan ik er enorm van genieten als ik mensen zie mentaal zie groeien tijdens het coachingstraject.

Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, laat een reactie achter of stuur me een berichtje.

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Dit heb ik geleerd van twee jaar coachen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.