Je bent opzoek naar een coach, maar hoe vind je een coach die bij je past? Om het maximale uit je coachtraject te halen is het belangrijk dat jij een goed gevoel hebt bij de persoon die jou gaat coachen. Het voelen van een klik is erg belangrijk, dit helpt je echt jezelf durven te zijn zodat jij ook alles wat in je hoofd speelt durft en kun uitspreken. Hoe vind je een geschikte coach? Ik geef je wat tips die je helpen bij deze leuke speurtocht.
Waarom is het voelen van connectie belangrijk?
Regelmatig hoor ik dat iemand eerder een coach heeft gehad, maar de echte klik er niet was. De resultaten in die periode waren dan ook niet zo als vooraf gehoopt. Ik heb dit zelf ook meegemaakt toen ik net met een burn-out thuis zat. Ik kreeg een coach toegewezen door mijn werkgever, maar ik durfde in eerste instantie niet te zeggen dat ik het niks vond. Dit kwam voort uit de angst dat ik in de ogen van mijn werkgever mijn proces ‘tegen zou werken’. Uiteindelijk kreeg ik door dat een burn-out ontstaan is door continue over je eigen grenzen te gaan. Een coach waarmee de klik niet bestond was overduidelijk ver over mijn persoonlijke grens. Het kostte me enorm veel energie en ik had een dag voor de sessie al buikpijn van de stress, dit schiet het doel natuurlijk absoluut voorbij. Dit lag zeker niet aan de kennis van deze coach. Ik vond dit een zeer geschikte dame om zakelijk mee te werken of te onderhandelen, maar niet om door gecoacht te worden. Je hebt mensen waarmee je het privé prima kunt vinden, maar je moet er niet aan denken dat jullie collega’s zouden zijn. In een coachtraject werkt het ongeveer net zo. Hoe ik bij mijn tweede coach wist dat het wel goed zat? Ik keek eigenlijk altijd uit naar de volgende sessie en dat ondanks de soms confronterende vragen. Deze vragen hielpen me verder, in de dagen na de sessie vielen er meestal nog wat extra kwartjes. Het coachtraject heeft me geholpen vele grotere stappen te maken en inzichten te krijgen dan wanneer ik het alleen had moeten doen.
Hoe vind je een coach?
Bij zoeken denken je natuurlijk direct aan Google. Als je als coach goed je best hebt gedaan zorg je dat je SEO op orde is, maar zelfs als dat op orde is kunnen we niet met honderden op één staan in de Google zoekresultaten. Ik vind Instagram misschien nog wel een veel mooiere manier om een geschikte coach te vinden. Je ziet hoe iemand zich daar presenteert en je raakt vanzelf geïnspireerd door teksten onder foto’s of verhalen in stories (of niet natuurlijk). Nog een goede manier, vraag eens wat rond in je omgeving aan mensen die jou goed kennen of waarvan jij denkt dat iemand ongeveer hetzelfde zou zoeken in een coach. Het hebben (gehad) van een coach is tegenwoordig echt niet raar meer. Je hoort er eerder niet bij als je het nog nooit hebt geprobeerd.
Maak connectie
Natuurlijk zegt hoe iemand zich online profileert niet alles, daarnaast is de ene persoon meer zichtbaar online dan de ander. Heb je vragen over een traject, mogelijkheden of tarieven? Doe geen aannames, maar maak connectie. Iedere coach zal graag tijd en energie investeren in jou als mogelijk klant. Wordt het niks? Even goede vrienden, dat hoort bij het ondernemerschap. Niet iedere potentiële klant wordt er ook werkelijk één. Het is bijna altijd mogelijk een gratis kennismakingsgesprek te plannen. Een belletje of een Skype call geeft je al zoveel meer inzicht in of dit een match is. Hoe weet je dat je de juiste coach hebt gevonden? Luister naar je gevoel! Ja, lekker zweverig. Is het geen match, dan gaat er ergens in je lichaam een alarmbel af. Luister daarnaar en niet alleen bij het zoeken van een coach.
Jij bent verantwoordelijk voor jouw proces
Ga een traject altijd aan met de intentie er alles uit te halen. Alleen dan zal het je een voldaan gevoel geven. Zie alles wat in tussentijd op je pad komt als onderdeel van het project. Alle inzichten, lessen en stappen die jij buiten de coach sessies om zet. Een coach is er om je de juiste vragen te stellen. Je jouw uitdagingen van een andere kant te laten bekijken en om je af en toe de spiegel voor te houden. Uiteindelijk zul je het toch zelf moeten doen, jij bent degene die werkelijk dingen kan veranderen. Jij bent verantwoordelijk voor jouw eigen proces (ja, echt). Had je anders verwacht? Dan moet je op zoek naar een personal assistant 😉 Je bent verantwoordelijk voor je eigen proces, dat betekent dat jij zelf in actie moet komen. Dat wil niet zeggen dat je daar geen hulp bij in mag schakelen. Samen ben je in staat veel grotere doorbraken te realiseren dan wanneer je alleen maar door blijft ploeteren. De kans is groot dat je dat laatste al een tijdje hebt geprobeerd als de titel van dit artikel je heeft getriggerd er op te klikken.
Zullen wij binnenkort even kennismaken?
Investeren in jezelf is fantastisch! Oké, als je het eenmaal hebt ervaren. In het begin is het misschien doodeng investeren in iets wat niet tastbaar is. Ongeacht met welke coach je een samenwerking aangaat, als jij er volledig voor gaat groei je er altijd van als persoon. Echt, ervaar het. Persoonlijke groei is niet uit te drukken in geld!
Ben jij het beu om geleegd te worden door een drukke agenda? Snak je naar ruimte, overzicht en ontspanning? Wil jij je zowel fysiek als mentaal fit voelen? Laten wij dan binnenkort eens vrijblijvend kennis maken. Als stress & lifestyle coach help ik je graag om de balans (terug) te vinden tussen inspanning en ontspanning, vaker ‘nee’ zeggen en het bewaken van je grenzen.
Bekijk het aanbod coaching en wie weet spreken wij elkaar snel! Hoe vind je een coach die bij je past? Door connectie te maken, dus heb je nog vragen? Stuur me gerust een berichtje.
Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn
Pingback: Helpt coaching je problemen oplossen? • Health by Hanneke