Je bekijkt nu Mentale kater na een paar drankjes

Mentale kater na een paar drankjes

Sinds ik thuis heb gezeten met een burn-out zijn er dingen veranderd in mijn leven. Positieve dingen, maar ook dingen die eigenlijk ronduit irritant of confronterend zijn zoals de mentale kater die ik ervaar door het drinken van alcohol. Ik ben me er na mijn burn-out steeds bewuster van geworden wat alcohol eigenlijk allemaal met ons doet. Waar ik me vroeger wel eens lichamelijk niet oké kon voelen, zoals ieder mens is het nu vooral mentaal.

Wat er wel bekend is over burn-out, drank en voeding

Het gebruik van cafeïne houdende dranken, chocolade en alcohol verhogen stress in het lichaam. Er staat op vele plekken beschreven dat het gebruik van deze voedingsmiddelen aandacht behoeft als je stress ervaart. Veel mensen trekken zich hier weinig van aan. Chagrijnig, gestresst en slecht geslapen, dan gooien de meeste mensen er een extra koffie in plaats van hun lichaam te ontzien. Totdat je werkelijk thuis komt te zitten met een burn-out. Dan word je je ineens bewuster van de lichamelijke sensaties die bepaalde middelen oproepen.

Wat ik ervaar sinds mijn burn-out herstel

Vroeger had ik wel eens zo’n zondag had waarop je ongelofelijke zin hebt in vette hap. Om er vervolgens na drie happen achter te komen dat je maag dat helemaal niet aan kan. Hoofdpijn, weeïge misselijkheid, gewoon lichamelijke malaise. Eigen schuld dikke bult. Deze katers heb ik al ruime tijd niet meer, omdat ik niet zo vaak en zo veel meer drink. Toch heb ik van veel minder drinken soms een mentale kater. Ik voel me de dag nadat ik drie wijntjes heb gedronken moe en somber. Zo somber dat het me niet interesseert of er die dag een grote vloedgolf komt. Als die komt ook prima, dan heb ik de volgende dag tenminste ook geen verplichtingen. Dit klinkt heftig en dat is het ook. Wees niet bang dat er vreselijke dingen gaan gebeuren, want ik sta andere dagen echt positief in het leven. Het is een bizarre ervaring wat een paar glazen alcohol kunnen doen met je mentale gestel.

De invloed van alcohol op je slaap

Als ik een paar glaasjes drink dan laat mijn smartwatch zien dat ik direct echt een stuk slechter slaap. Dit terwijl je van een glas drank wel als een blok in slaap kunt vallen. De kwaliteit van de slaap dendert achteruit. Mijn smartwatch geeft een body battery aan, de mate waarin jij opgeladen bent om weer aan de dag te beginnen. Wat mij opvalt is dat die body battery nooit tot 100 komt als ik twee of meer glazen heb gedronken. We vinden het drinken van alchohol echt dood normaal, maar als ik zie wat voor impact het heeft zou het dat dus eigenlijk niet moeten zijn. Ik vind het confronterend!

Een paar dagen bijkomen van een avondje stappen

Als ik ga stappen doe ik mezelf en mijn omgeving er een groot plezier mee om de volgende dag vrij te plannen. Toch is dit geen garantie dat ik me de dag erna topfit voel. Het heeft absoluut ook te maken met uit mijn ritme raken en te laat naar bed gaan. Deze mentale katers zorgen ervoor dat ik anders om ga met alcohol, want zoals je wellicht kunt begrijpen is ‘gezellig’ een wijntje drinken niet waard. Op internet kon ik hier werkelijk niks over vinden. Tijdens mijn coachopleiding is dit niet naar voren gekomen. Ik dacht dus een hele tijd dat dit iets is waar ik alleen last van heb, alleen ik raakte met iemand in gesprek wie hier ook last van heeft. Als we met z’n tweeën zijn, dan zijn er vast nog een hoop meer mensen. Dat is de reden waarom ik dit wilde delen. Heb jij ook last van een mentale kater? Dan ben je niet de enige die beter gaat op ranja party’s tot maximaal 23.00u ‘s avonds.

Liefs Hanneke
Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Mentale kater na een paar drankjes sinds mijn burn-out

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.