Door overbelasting dreigt er overspannenheid of burn-out. Is taakvermindering bij stressklachten de juiste oplossing? Nee, in de meeste gevallen niet. Verminderen van taken is niet per definitie de oplossing om uitval te voorkomen. Het ontstaan van overspannenheid of een burn-out is namelijk veel breder dan wat iemand op zijn zakelijke bordje heeft liggen. Het is een misvatting dat stressklachten ontstaan door hoge werkdruk. Het kan, maar in de meeste gevallen spelen er een hoop andere dingen mee.
Probeer een compleet beeld te krijgen van de overbelasting
Waardoor raakt iemand overbelast? Dit kan in de hoeveelheid werk zitten, in de moeilijkheidsgraad want te moeilijk, maar ook te makkelijk werk kan op termijn enorm veel kruim kosten. Krijg je eigenlijk wel energie van het werk wat je moet doen? Hoe is de werksfeer? Passen de waarden van het bedrijf bij jouw eigen waarden? Dan hebben we nog de privé situatie, deze speelt ook mee in de ontwikkeling van stressklachten. Het kan zelfs zo zijn dat het de klachten daar vandaan komen, dat het initieel niks met werk te maken heeft. Om te weten aan welke knoppen er gedraaid kunnen worden door iemand zelf, maar ook voor een werkgever is het fijn als het helder is welke factoren (samen) zorgen voor een energielek. Werk en privé scheiden is een illusie, dus verwacht niet dat je dat lukt.
Energiegevers en energievreters
Om te weten waar het lekt is het belangrijk na te denken over wat je energie geeft en wat je energie kost. Dat wat je zo leegzuigt, daar moet je mee stoppen. Ook als je denkt dat niemand anders het kan doen of je even moet doorzetten. Doorgaan is geen optie, want dan val je uit. Het is belangrijk het gesprek aan te gaan over wat energie geeft en wat energie vreet. Aanpassing van het werk om erger te voorkomen moet in die hoek worden gezocht. Het zomaar weghalen van taken kan het ook verergeren. Als enkel de ‘belangrijke’ maar niet leuke taken over blijven om te doen loop je dubbel zo snel leeg. Het verlagen van de werkdruk is dus een kortzichtige oplossing voor werkgevers/leidinggevenden die het fenomeen burn-out niet helemaal begrijpen.
Als het leven bestaat uit werken en opladen om te kunnen werken
Het is echt mis als je goed voor jezelf zorgen, sporten, sociale activiteiten en het huishouden laat verslonzen om voldoende energie over te houden om je werk te kunnen doen. Het leven bestaat dan uit werken en jezelf zoveel mogelijk opladen om weer aan het werk te kunnen. Herken je dit? Het is toegestaan om aan de handrem te trekken! Als jij het niet doet zal je lichaam het uiteindelijk doen, daar hoef je niet op te wachten. Je zult dan langer uit de running zijn dan wanneer je zelf aan de rem trekt.
Waar heb jij behoefte aan?
Ga er niet vanuit dat jouw werkgever precies weet wat ze moeten doen bij iemand met stressklachten. Bij een groot deel van de werkgevers valt daar namelijk nog behoorlijk wat winst te behalen. Je bent langere tijd over je eigen grenzen gegaan, dus als je eigenlijk wel weet waar ze liggen begin nu met ze aangeven. Denk niet ‘zij zullen het wel beter weten’, niemand weet beter wat jij voelt dan jij zelf. Dus ook niet wat jij nodig hebt. Wat gaat je helpen, tijdelijk minder werken? Dat ene vreselijke project uit handen laten nemen? Een coach? In het kader van goed werkgeverschap heeft je werkgever zorgplicht. Het kan geld kosten als je werkgever je te hulp schiet, voel je hier absoluut niet schuldig over. Een traject bij een coach is voor een werkgever goedkoper dan een medewerker die één week ziek is.
Taakvermindering bij stressklachten kan een deel van de oplossing zijn
Door met elkaar het gesprek aan te gaan en vooral goed te luisteren moet er een oplossing gevonden worden voor de situatie. Taakvermindering bij stressklachten kan een deel van de oplossing zijn, maar dat is bijna nooit de gehele oplossing. Probeer te onderzoeken waardoor de stress is ontstaan, speelt bijvoorbeeld perfectionisme en/of een hoog verantwoordelijkheidsgevoel een rol? Een werkgever kan met taakvermindering in sommige gevallen zorgen dat je wat meer lucht krijgt om weer tot rust te komen. Bespreek wel samen welke taken bij je weggehaald worden, zorg dat het niet de dingen zijn waar je het meest warm voor loopt. Het aller belangrijkste is praat met elkaar en luister naar elkaar dat is de oplossing bij stressklachten!
Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn